Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Språket är mindre viktigt än historien

30 sep , 2015, 22.47 peppe

 

Kära läsare,

I går ordnade femåringen skola en picknick för att fira att terminen hade börjat igen. Skolan jobbar mycket med att upprätthålla ett så kallat ”community”. Kanske bäst översatt ”gemenskap”. Föräldrar ska gärna umgås med andra föräldrar och barnen leka över klassgränser. Förutom picknicken ordnas camping på skolgården, vinkvällar för föräldrarna (det finns alltid någon familj som äger en vingård), speciella pappaträffar och så klart frivilligarbete. Just nu behövs det frivilliga för att stå i kassan på skolans egen bokmässa. Här kan man köpa böcker för eget bruk eller för att donera till sitt barns klass. Skolan poängterar hela tiden hur viktigt det är för barnen att bli lästa för och läsa själva.

När vi satt oss ner på gräsmattan iakttog jag människorna omkring oss. Roosevelt är en allmän skola, men en av de bästa i distriktet så här samlas både barn som lämnas av i rostiga Toyotan och splitternya Teslan. En del av barnen gjorde koreografier till discomusiken som en dj spelade, andra hängde i klätterställningen eller köade till In and Out burger-bilarna som stod parkerade utanför. In and Out Burger är Los Angeles svar på McDonalds. Det kändes mycket amerikanskt för oss nordbor att en av skolans samarbetspartners är en hamburgerkedja.

Vi beslöt oss för att skippa hamburgarna och köpte istället ett par böcker på vägen hem. Varannan kväll högläser vi svenskspråkiga böcker och varannan engelskspråkiga. Jag tror inte femåringen tänker så mycket på språket. Det är ändå historien som räknas.

Greetings from Santa Monica,

PeppeDSCF2743

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *