Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism,USA

Mångfald och det gamla vanliga på Emmy 2015

21 sep , 2015, 23.21 peppe

 

Kära läsare,

I går ordnades Emmygalan i det som under Finlands stormaktstid hette Nokia Theater, men i dag går under det mindre finländska namnet Microsoft Theater. Som vanligt var det mest ett gäng av vita, rika snubbar som delade ut priser åt varandra, men i år lyftes också mångfald fram.

Amazons serie Transparent som delvis handlar om transpersoner fick en Emmy för bästa regi och en för bästa huvudroll. Redan förra året blev tv-världen lite bredare då Orange is the new blacks Laverne Cox blev den första transperson någonsin som blivit nominerad för en Emmy (samma år var hon också först med att som transperson pryda Time Magazines pärm). Serierna Orphan Black, Glee och The Fosters har alla haft sina transkaraktärer. Vissa av dem har de blivit kritiserade för att vara för stereotypa, men det är i alla fall ett steg i rätt riktning.

giphy (2)

 

 

 

Inte nog med detta, av 18 nominerade kvinnor var 15 över 35 år. Vanligtvis brukar ju Hollywoods åldersrasism gentemot kvinnor vara stenhård där 24-åringar (jag ser på dig Jennifer Lawrence) få spela medelålders singelmammor. Det samma gäller filmvärlden: I Forrest Gump var Forrests mamma Sally Field bara tio år äldre än sin filmson. I Mean Girls var Amy Poehler bara sju år äldre än sin dotter Rachel McAdams. I Little Miss Sunshine var mamman Toni Collette tolv år äldre än sin son Paul Dano (den tysta femtonåringen som egentligen var 22 när filmen spelades in). Men som sagt fanns det ljus också i den här Emmytunneln i år. Amy Schumer, 34, vann för övrigt en Emmy för årets sketchprogram. Mycket välförtjänt.

giphy (1)

Trots att årets Emmys sades ha mest mångfald någonsin och värden Andy Samberg uppmärksammade Hollywoods problem med sin dominans av vita, rika män finns det fortfarande en hel del att jobba på. I år var det första året en svart kvinna vann en Emmy för bästa drama, Viola Davis för How to get away with murder. Davis sa i sitt tacktal att det enda som skiljer icke-vita kvinnor åt från alla andra är bristen på möjligheter de ges. ”The only thing that separates women of color from anyone else is opportunity.” Det stämmer, och vi får antagligen vänta en god stund på att en svart kvinna ska vara värd för TV-världens viktigaste prisutdelning.

giphy

Greetings from DTLA,

Peppe

PS min egen största besvikelse var att Amy Poehler inte vann en Emmy för Parks and Recreation.

giphy (3)

Läs också

6 kommentarer

 1. CK skriver:

  Är TV-världen mer hillbilly än filmindustrin? Whoopi Goldberg var värd för Oscargalan redan år 1994

  • peppe skriver:

   Tror att det skedde ett stort paradigmskifte runt 1999 då HBO levererade Sopranos och tv-branschen plötsligt blev lika högklassig som filmvärlden (före det bestod tv mest av såpoperor och gameshows). Men du har rätt, att Whoopi Goldberg ännu inte har en motsvarighet på Emmygalan.

 2. Är skitsur på våra mediahus i vårt land för att man inte ens kan se ”intressanta vörldshöndelser” i finsk tv eller streamat på nätet.
  Hur kan vi hålla oss uppdaterade om vad som är trendigt och få inspiration när källorna saknas? Tycker att det är såååå intressant att titta på de stora stjärnorna LIVE på röda mattan och vad de har på sig och vad de säger. Det är för mig det ultimata. Vackra kläder och accosiarer och skvaller. Emmy Award Galan + Bafta Award Galan + naturligtvis Oscars Galan LIVE via SvT – play appen skulle vara min våta dröm.

  • peppe skriver:

   Ja alltså drömmen vore ju en stream och så en grupp pålästa individer som satt och diskuterade Emmy, Oscar, Bafta etc. Lite som Svt gör. Ska pitcha det till Studio Hbls redaktion (alltså Janne).

 3. mike johnson skriver:

  …”ett gäng av vita, rika snubbar” ? … låter lite rasistiskt, tycker jag. Knappast skulle du skriva om ”ett gäng av svarta, rika snubbar” … eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *