Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Bänksystemet

12 sep , 2015, 00.38 peppe

 

Kära läsare,

Femåringen har nu gått drygt två veckor i skola och har blivit duktig på att skriva sitt namn, siffror och rabbla upp månaderna. Det jobbigaste med skolan är att stiga upp på morgnarna, men en bästa vän vid namn Luke Skywalker (efternamnet är fingerat) balanserar upp motivationen.

Varje dag förbereder Magnus lunch och snacks som ska ätas ute vid ett av borden på skolgården. För de barn som inte har med sig lunch finns en cafeteria i skolan. Här i USA är ”fettfri” fortfarande ett tecken på hälsosam mat och trots att skolan inte rekommenderar läsk, muffins, choklad och glass som lunchmat står frozen yoghurt, apelsinjuice, fettfria muffins och popcorn på JA-listan. Om två veckor kommer skolan att ordna en picknick för föräldrar och barn, på menyn står den lokala McDonalds – In and Out Burger.

Om man bortser från att de amerikanska näringsrekommendationerna kanske skiljer sig från de nordiska finns det många bra fokus i skolan. Den ena är läsning: Föräldrar och barn uppmuntras att läsa så mycket som möjligt. Den andra är anti-mobbning: Skolan har ett nolltoleransprogram som genast tar itu med barn som mobbar. Efter några varningar blir mobbaren avstängd från skolan. Den mobbade får alltid stanna kvar.

Skolan satsar också mycket på att barnen ska inkludera varandra och uppmuntras att alltid ta med ensamma barn i leken. Det finns en speciell bänk på skolgården där ett barn som vill ha en kompis att leka med kan sätta sig. Sitter det ett barn på bänken är det en direkt uppmaning för de andra barnen på skolgården att ta med den ensamma i leken.

Ibland önskar jag att vuxenvärlden också hade en sådan bänk.

Greetings from Santa Monica,

Peppe

DSCF1800

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *