Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade,rasism

Rasistisk humor

8 sep , 2015, 19.39 peppe

 

Kära läsare,

För inte så länge sedan skrev jag här i bloggen om ”blackface”, alltså då vita människor sminkar sig mörka i ansiktet och låtsas vara svarta. Senast handlade det om en karaktär i ett ”humorprogram” på MTV3, den här gången är det Jari Tervo som i ett reklamklipp för Nyhetsläckan har målat sig brun i ansiktet och dragit på sig en afroperuk. Eftersom jag tycker att vi ska ha nolltolerans gentemot rasism kommer här en påminnelse om vad blackface är och varför alla helt ska undvika det.

Blackface är en rasistisk nidbild. Vad är en nidbild då? Jo, det är en karikatyr gjord för att förlöjliga, förringa och avhumanisera vissa grupper av människor (till exempel judarna i Nazityskland). Blackface är ingenting nytt, genom historien har människor målat sig svarta i syfte att göra sig ”roliga”, spela teater och klä ut sig på maskerad. Blackface var en normaliserad del av den amerikanska teatern på 1800-talet och början av 1900-talet, och spred sig därifrån till delar av Europa. Blackface dog till stor del ut i och med medborgarrättsrörelsen i USA.

Varför är det rasistiskt? Jo för att svarta (och andra människor av annan hudfärg än vit) fortfarande diskrimineras. Det kan knappast komma som en överraskning för någon att vi lever i en rasistisk värld där vita är priviligerade. Vita behöver aldrig fundera på vilken sorts hudfärg de har och hur de uppfattas. En vit person behöver inte släpa på stereotypa uppfattningar om hurdana vita är, medan folk av annan hudfärg (eller till exempel sexualitet, funktionsnedsättning och klass) alltid representerar en grupp med vissa stereotypa egenskaper.

Den grupp med mest makt skapar bilden av de förtryckta grupperna. Därför är det inte jämförbart när till exempel Musta Barbaari skämtar om vita politiker. Då sparkar han nämligen uppåt i dubbel bemärkelse: vita personer, som dessutom sitter på politisk makt.

När en vit person målar sig svart i ansiktet är hen inte nödvändigtvis en rasist, eller vill något ont, däremot är själva handlingen rasistisk. Blackface är en nidbild och ska därför inte existera.

Greetings from America,

Peppe

IMG_4869 (1)

PS Och ja, bilden på lådan till Brunbergs kyssar är också en stereotyp nidbild (och traditioner är föränderliga).

Läs också

3 kommentarer

  1. Sanne skriver:

    Så bra att du skrev om det här. Jag skulle för en tid sen förklara åt min sambo varför blackface och Noriko show är rasistiskt men kunde inte riktigt. Herregud Peppe, du är min förebild! Du e så bra!

    • peppe skriver:

      haha, tack! Jag försöker. Hade faktiskt helt glömt bort Noriko, den showen kan väl inte finnas längre? Så här i retroperspektiv är den ju sjukt rasistisk.

      • Sanne skriver:

        Pratade ni inte om Noriko show i podden? Sådär i förbifarten. Kanske det var ni eller så var det i nån annan podd. Noriko show fanns bara i två säsonger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *