Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Naken i LA

15 sep , 2015, 20.28 peppe

 

Kära läsare,

När folk frågar mig vad jag saknar mest i Finland brukar jag räkna upp specifika människor och säga att det inte finns något annat jag verkligen önskar att jag hade tillgång till här. Kanske Fafa’s falafel, men det är allt! Men i ärlighetens namn saknar jag en annan sak, nämligen bastu. Jag älskar att bada bastu. Vill sitta länge på laven, alldeles tyst och ensam eller samtala med en god vän, gärna doppa mig i iskallt hav och sen sitta utanför i bara handduken och en öl i handen.

Det trodde jag var omöjligt att få här i USA. Man vet ju hur känsliga amerikaner är för nakenhet. Mammor vågar knappt amma offentligt och till och med riktigt små barn ska ha simdräkt på stranden. Tacka vet jag finländarnas avslappnade inställning till sina nakna kroppar.

MEN, som vanligt finns det undantag. Bastukulturen är stor också i Korea och  Los Angeles har en stor koreansk befolkning.  Koreatown är en statsdel som ligger granne med Downtown LA. Under 1960-talet immigrerade stora mängder koreaner till Los Angeles. De bosatte sig i ett område mellan åttonde gatan och Western Avenue. I dag är Koreatown en stadsdel där majoriteten av invånarna har sitt ursprung i Latinamerika, men där skyltningen fortfarande mest är på koreanska. Förutom väldigt god koreansk mat finns det också många autentiska koreanska spainrättningar i Koreatown.

I de koreanska spainrättningarna är alla nakna (kvinnor och män separat). Här kan man bada vanlig bastu, ångbastu eller varför inte infraröd bastu för att sedan glida ner i en iskall bassäng, eller en bubblande varm, eller varför inte i den som mest påminner och doftar som en rykande het tekopp. Det är kanske inte Östersjöns svalkande vatten, men något får man väl pruta på. Damerna som erbjuder tvagning och massage samt kvinnan som går omkring med en skylt som påminner gästerna om att viska är påklädda, men alla gäster badar utan en tråd på kroppen. Vill man pausa för att kanske lägga sig ner för att sova eller läsa finns det speciella utrymmen för vila, då drar man på sig en matt grön morgonrock. Detsamma gäller ifall man vill äta en bit traditionell koreansk mat i restaurangen.

Vissa koreanska span håller uppe dygnet runt och erbjuder förutom bastu, bassäng och restaurang också karaoke och skönhetstjänster. Inträde kostar mellan 15-20 dollar och det lönar sig alltid att kolla efter erbjudanden. Fyller du till exempel år samma vecka kommer du vanligtvis in för halva priset.

Greetings from Koreatown,

Peppe

DSCF2424

 

Utifrån sett inger de koreanska spat kanske inte förtroende. Men så fort man stiger in vet man att man kommit rätt.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *