Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade,Uber,USA

Arbetsmyrornas lediga dag

23 maj , 2015, 19.27 peppe

 

Kära läsare,

Medan ni firar pingst, Stafettkarneval och Eurovisions firar man Memorial Day här i USA. Memorial day (inte att förväxlas med Veteran Day i november) hedrar de som stupat i krig och eftersom det här landet gärna blandar sig i konflikter finns det allt fler att hedra. Många amerikaner ser det också som ett startskott för sommaren som ska firas genom att grilla allt kött man kommer över.Man räknar med att 37,2 millioner kommer att åka på semester den här helgen. Las Vegas, Myrtle Beach och Orlando är enligt Trip Advisor de populäraste sökorden inför helgen. Nästan 90 procent kommer att ta bilen. Det beror bland annat på att amerikanerna gillar sina bilar och för att bensinen kostar nästan en dollar mindre jämfört med samma tid förra året.

I praktiken består Memorial Day av en ledig måndag och således ett förlängt veckoslut. För er finländare med fast anställning och minst fem veckor av betald semester om året känns en liten dag ingenstans, men för amerikaner är lediga dagar någonting sällsynt och unikt. Amerikanerna är inte bortskämda med ledighet. En kompis berättade om hur hon och hennes man skulle åka hem på semester till Finland förra året. Mannen hade fått generösa tio dagar av sommarsemester. Tre dagar innan avfärd meddelande företaget mannen jobbar på att han hon ändå skulle behövas på kontoret. Hon åkte ensam med barnen. I år har samma företag med handen på hjärtat lovat att han ska få ha Memorial Day ledig.

Amerikaner jobbar hårdare än vad vi nordbor är vana vid. De gör det för att de måste. En Uber-chaufför berättade att han jobbade som lärare, som barista på Starbucks och körde Uber. Hans mamma hade nämligen blivit kroniskt sjuk och försäkringarna skulle inte räcka för evigt. Det är tufft här och många har ingen säkerhetsnät. Insisterar man på sommarledighet kanske man inte har ett jobb när man kommer tillbaka.

Därför hoppas jag att alla de hårt arbetande amerikanerna som har en möjlighet att ta en dag ledigt på måndagen väljer att sova länge, grilla med familj och vänner istället för att göra också den här helgen till en prestation.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *