Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Team Finland och om hur Sverige och USA drar ifrån

21 maj , 2015, 07.40 peppe

 

Kära läsare,

I dag skulle jag köra i väg för att göra en intervju på Olympic Boulevard, men upptäckte fem meter utanför garaget att jag hade punktering på ett av bakdäcken. Det var bara att backa tillbaka och beställa en Uber. Säga vad man vill om Uber (och det gjorde jag ju i ett tidigare inlägg), men effektivt är det. Tre minuter efter min beställning dök det upp en Toyota Prius som såg till att jag kom fram i tid till min intervju. Det tog 20 minuter och kostade 8 dollar.

Intervjun jag gjorde ska resultera in en text med Juha Markkanen som ansvarar för Finlands generalkonsulat i Los Angeles. Jag ska inte förstöra mitt eget arbete genom att skriva för mycket om intervjun, men en aspekt jag funderade jag extra mycket på i Ubern hem: skillnaden mellan finländare, svenskar och amerikaner.

Markkanen flyttade nämligen till L.A. direkt från Finlands ambassad i Stockholm och sa att vi finländare visserligen blivit bättre på att marknadsföra oss själva, men att vi ännu har en lång väg att gå. En stor skillnad mellan finländare och svenskar,och framför allt finländare och amerikaner, är sättet vi nätverkar på. Svenskar och amerikaner är duktiga på att hjälpa varandra. För dem är det en självklarhet att presentera folk för varandra och samarbeta trots, eller just för, att man befinner sig i samma bransch. Markkanen sa att vi finländare borde gå ihop, se oss som ett lag Team Finland, och hjälpa varandra. Just nu är vi ensamvargar och det gör att mer samarbetsvilliga nationaliteter får ett enormt försprång.

Nu talade Markkanen om företag, men detta är inte helt obekant på en mikronivå heller. Vi kunde vara lite bjussigare, lite bättre på att föra samman folk som kunde ha nytta av varandra, tipsa om jobb eller kompetenta personer, prata gott om våra kolleger och sprida en, ursäkta min amerikanska: YES WE CAN-attityd. Om det inte finns något annat sätt att motivera sig kan man alltid föreställa sig att Finlands framgång är en hockeymatch och vårt främsta mål är att vinna Sverige. Då är alla medel tillåtna, till och med att vara generös med komplimanger, framtida arbetsgivare och bra kontakter.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *