Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade,USA

USA versus Finland i föräldraledighet

15 maj , 2015, 21.05 peppe

 

Kära läsare,

förra söndagen publicerade Hufvudstadsbladet en text jag skrivit om föräldraledighet i USA (med tillhörande krönika), eller snarare bristen på den. Det här är ju ett älsklingstema för mig, jag skrev en del om det medan jag studerade på USC och brukar skriva om det på min andra blogg. När man som finländare läser om mammor som är tvungna att återvända till jobbet bara ett par veckor efter att ha fött barn och om karriärföräldrar som skaffar ”night nannies” som stiger upp då barnen gråter på natten så att föräldrarna ska kunna gå utvilade på jobb baxnar man. Jämfört med den finländska föräldraledigheten känns USA väldigt primitivt.

USA:s usla inställning till nyblivna mammor och pappor är ett bra argument för att hålla finländska nyblivna mammor och pappor på mattan. ”Kolla så långt vi kommit! I Finland existerar inte night nannies, och ingen mamma lämnar bort sitt barn bara någon vecka efter förlossningen”. Det är givetvis bra, men att jämföra sig med andra som har det sämre är också ett effektivt sätt att tysta ner de som inte tycker att kvinnor och män ännu har samma rättigheter och skyldigheter. Det är helt enkelt ett slags härskarteknik. Du ska vara tyst och tacksam för det du har. ”Tänk på tvångsgifte och könsstympning! Löjligt att hetsa upp sig över småsaker som föräldraledighet”

Utan folk som hetsade upp sig över ”småsaker” hade ingen förändring skett någonstans i världen. Att föräldrar får betalt och inte riskerar att förlora sina jobb under nio månader efter att de fått barn är ingenting som skett utan aktivt arbete från kvinnor och män som tror på jämställdhet.

Själv hoppas jag på att Finland inom kort ska gå in för lösningen 6 + 6 + 6. Om föräldrarna väljer att dela på ledigheten får de en bonus på ytterligare 6 månader. På så vis skulle föräldraledigheten bli längre för alla och de föräldrar som lever jämställt skulle få en belöning. USA ligger skrattretande långt för den här lösningen, men i Finland känns det som om den ligger på en armslängds avstånd. Senast efter nästa riksdagsval…

Greetings from America,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *