Peppe bloggar om livet på västkusten

poolekonomi,Uber

FN + Uber = Sant

11 mar , 2015, 20.09 peppe

 

Kära läsare,

Här i Los Angeles fungerar taxiservicen Uber fantastiskt bra. Åtminstone ur ett konsumentperspektiv, det är så gott som alltid snabbt, enkelt och förmånligt att ta en Uber. Ur chaufförernas perspektiv är det lite mer komplicerat, många klagar på att Uber tar en oproportionerligt stor del av chaufförernas inkomst och att det blir allt svårare att försörja sig som Uberchaufför. De som kör vid sidan om andra jobb, endast som en sidosysselsättning, är däremot hur nöjda som helst.

I dag läste jag om att Uber ska samarbete med FN-organet UN Women genom att fram till år 2020 skapa så många som en miljon arbetsmöjligheter för kvinnor (”arbetsmöjligheter” är kanske inte samma sak som arbetstillfällen, men åt rätt håll). Att kvinnor får möjlighet att förtjäna pengar och dessutom inom en bransch som är flexibel är en bra sak. I många länder, som till exempel det jag bor i, existerar inte begrepp som föräldraledighet och många föräldrar (läs: mammor) har svårt att kombinera ett yrkesliv med föräldraskapet. Många har lyft fram att problemet med kvinnor som kör Uber är trakasserier från manliga passagerare. Fast problemet här är givetvis inte kvinnor, utan snarare en chauvinistkultur som gör att män inte behandlar kvinnor med respekt.

När stora företag samarbetar med välgörenhetsorganisationer eller NGO:s är det sällan av helt altruistiska orsaker. UN Women kommer att ge Uber ett rejält prestigelyft som i längden med största sannolikhet kommer att gynna bolaget ekonomiskt. Jag försöker ändå att inte var cynisk och istället se de positiva effekterna av samarbetet. Fler ekonomiskt självständiga kvinnor ute i världen.

Greetings from America,

Peppe

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *