Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Kvinnor lämnar teknikbranschen

24 feb , 2015, 19.51 peppe

 

Kära läsare,

I helgen skrev Los Angeles Times om hur kvinnor inte orkar med sexismen i Silicon Valley och därför lämnar  teknologiföretagen. LA-Times hade intervjuat flera olika kvinnor som vittnade om att teknologibranschen odlar en chauvinistisk kultur där det är svår för andra än män att göra karriär och ens jobba. Det här är ett stort problem eftersom efterfrågan på kompetent arbetskraft är enorm i branschen.

Det finns program och kampanjer som försöker få andra än vita och asiatiska män att börja jobba i Silicon Valley, men eftersom kvinnorna (och andra som inte passar in i stereotypen) slutar efter några år är teknologibranschen ett läckande såll. Det här är ingenting nytt, en undersökning av Harvard Business Review från 2008 visade att att så mycket som 50 procent av kvinnor som jobbar inom vetenskap och teknologi kommer att lämna sina jobb på grund av en fientlig arbetskultur.

Enligt en undersökning gjord av Google själv blev kvinnor mer sällan befodrade eftersom de inte i samma utsträckning som män föreslog sig själva för högre tjänster. Varför gjorde de inte det? För att kulturen belönar män som tar för sig, medan kvinnor som gör samma sak upplevs som aggressiva och jobbiga. Identiska egenskaper bedömdes helt olika beroende på vem som hade dem.

Flera av kvinnorna i LA Times-artikeln vittnade om små incidenter som till exempel att deras arbete misskrediterats för att sedan dyka upp i någon annans regi, att de uteslutits från möten och diskussioner samt att deras kompetens ständigt ifrågasatts. Jag föreställer mig att det oftast handlar om just de små incidenterna, inte bara i teknologibranschen, eller mellan bara kvinnor och män, utan var som helst där någon inte passar in i normen. Små kommentarer och händelser som är bagateller i sig och som det kan verka småsint att lyfta upp. ”Har du ingen humor”, ”Måste du överanalysera allt som händer” och så står den som är utesluten och känner sig ännu dummare och ännu mer utanför.

Diversitet är ingen kvinnofråga, ett bredare spektrum av arbetstagare och chefer lönar sig för samtliga. All forskning visar att de lönsammaste bolagen har fler kvinnor i ledningen. Jag menar, varken entreprenörskap eller kodande sitter i penisen (eller hudfärgen för den delen).

Greetings from America,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *