Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Vilken vit snubbe ska vinna i år?

22 feb , 2015, 21.47 peppe

 

Kära läsare,

I kväll avslutar Oscarsgalan det som amerikanerna  kallar awards season. Oscargalan är den mest prestigefyllda och omtalade galan om året. Här belönas årets allra bästa inom filmindustrin.

Årets Oscargala har anklagats för att vara den vitaste och manligaste på många år (och då är den här prisfesten traditionellt väldigt manlig och vit). Bland de nominerade för bästa regi finns inte en enda kvinna eller rasifierad, nomineringarna bästa manliga/kvinnliga huvudroll och bästa kvinnliga biroll är alla vita. Bland akademin som väljer ut nomineringar är 94 procent vita och 77 procent män och medelåldern är 64 år.

Varför är detta viktigt? För att representation är viktigt. Oscarsnomineringarna indikerar att det är vita män som gör de bästa filmerna och att få rasifierade är bra skådespelare. Bara en svart kvinna har vunnit en Oscar för bästa huvudroll, endast sju icke-vita män har fått pris för bästa manliga skådespelare och bara en enda kvinna, under åttiosju år av Oscars, har vunnit pris för bästa regi. Det här innebär att en stor majoritet av alla filmer vi ser görs ut ett vitt, manligt perspektiv. Populärkulturen lär oss att kvinnor, icke-vita, LGBTQ-personer, folk med funktionsnedsättning och andra minoriteter bara existerar i stereotypa former. Oftast vid sidan om normen -den vita mannen. Populärkultur, inklusive filmvärlden, påverkar vår kultur och därmed våra liv. Det är värdefullt att se alla sorters människor i alla sorters roller. Det breddar förståelse och skapar empati. Att till exempel se LGBTQ-personer och människor med en funktionsnedsättning som individer snarare än representanter för en stereotyp grupp.

Och som vi säger som i USA: Don’t get med started om sexismen på röda mattan där reportrar bedömer männen på basen av prestation och kvinnorna på basen av klädsel.

Greetings from America,

Peppe

Cate Blanchett: “Do you do that to the guys?

2b0b65200f02d5acd3da4ae097f5b578

Läs också

5 kommentarer

 1. S.S. skriver:

  ”Oscarsnomineringarna indikerar att det är vita män som gör de bästa filmerna och att få rasifierade är bra skådespelare.”

  Så som jag ser det så indikerar nomineringarna det att det är vita män och vita skådespelare som har de bästa förutsättningarna att göra de bästa filmerna och medverka i dem. Det beror förstås på det att den vita majoriteten har det bättre i USA och kan satsa på sånt som till exempel svarta inte kan satsa på (för att de aldrig får chansen eller för att de inte kan ta risken pga sämre ställt).

  Således är det mycket troligt att de bästa filmerna faktiskt görs av vita människor. Och således är det inte Academy Awards man ska skylla på utan strukturerna i samhället i allmänhet.

  • peppe skriver:

   Kanske, men vem som är värd en Oscar är också en subjektiv bedömning. Jag håller med om att det handlar om strukturer, men ett sätta att bryta strukturer är att till exempel ha en mer diversifierad grupp människor som väljer ut nomineringarna.

  • Lotta K skriver:

   Till S.S.: En av ”strukturerna” som måste ifrågasättas är den som gör att det är lättare att uppfatta filmer av vita män som ”bra”. Vita män skriver, sjunger, och gör filmer om hur det är att vara människa, medan kvinnor och icke-vita skriver, sjunger, och gör filmer om hur det är att vara kvinnor och icke-vita, brukar det heta. Varför uppfattas manliga ämnen som mer allmänna? Varför uppfattas inte icke-vita som människor först, utan som mexikaner, asiater, etc., vars erfarenhet och liv förutsätts vara fundamentalt annorlunda?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *