Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Den finska skolan versus den amerikanska

20 feb , 2015, 21.30 peppe

 

Kära läsare,

Svenska Yle skriver att det åter finns bevis för att finländska skolor är bättre än amerikanska och hänvisar till en artikel i den amerikanska tidningen Vox. Och det stämmer såklart -delvis. Amerikanska skolor är sämre och bättre än finländska skolor. Med ett så stort och varierande underlag som USA är det svårt att göra en rättvis bedömning. Här finns nämligen allt. Riktigt usla och riktigt fantastiska skolor. Riktigt usla och riktigt fantastiska lärare. En svensk kompis med tre skolbarn berättade om hur ungarna redan i de första klasserna får lära sig att en historia ska ha en krok och att ett skolarbete ska ha en frågeställning. På tvåan skriver barnen redan korta små uppsatser.

Det finländska skolsystemet är tryggt, jämlikt och bra på många sätt. Det handlar inte bara skolluncher utan också ett skyddsnät som fångar upp, om inte alla, så åtminstone de flesta barn. Men, för det finns alltid ett tråkigt men: Skulle kanske vara bättre om man istället för att hurra över att vårt eget skolsystem i jämförelse med andras skulle fundera på hur vi kunde göra skolan ännu bättre. Att det finns system som är sämre betyder inte att vi är perfekta.

En helt annan diskussion är att Yles text är en onödig form av klickbete där man bara översatt en annan artikel utan att tillföra vidare analys eller referensramar.

Greetings from America,

Peppe

 

 

Läs också

2 kommentarer

  1. Frido skriver:

    Peppe, du är bra men du kan inte tro att finländska skolan är det samma som när du var liten. Vi gör allt det du skriver att amerikanska barn gör, and more, och lika tidigt. Jag är klasslärare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *