Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Kvinnan och människovärdet

14 feb , 2021, 20.30 peppe

 

Kära läsare,

minns ni mensvåren för några år sedan? Svenska kändisar skrev böcker om menstruation, serietecknaren Liv Strömquist ritade bilder på en skridskoåkare med blodiga trosor (senare hängdes illustrationerna upp på flera tunnelbanestationer i Stockholm). Det här var våren då menstruation helt slutade vara något skamligt och övergick till att vara något helt naturligt som de flesta vuxna kvinnor lever eller har levt med.

Nu spår jag att klimakteriet kommer att gå i mensens fotspår. Detta år bli året då klimakteriet inte längre är en hemlig, mytomspunnen fas i livet som kvinnor viskar om. Att skrika klimakteriekärring kommer att mötas med samma oförstående miner som att hånfullt fråga någon ”Har du mens, eller?”

För det är väl senast år 2021 som kvinnor slutar skämmas över våra kroppar och vad de gör. Det finns inget skamligt i att menstruera och en kvinna som inte längre är fertil har precis samma människovärde som en fertil kvinna, eller håll i er nu: en man. För det är väl det skammen kring klimakteriet i grund och botten handlar om. Att kvinnor inte längre är fertila och därmed inte längre åtråvärda och därmed sjunker i värde.

Det tycker jag att vi ändrar på och talar högt om hur det är att vara människa.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *