Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Fysiska böcker

6 aug , 2020, 04.48 peppe

 

Kära läsare,

som frilansare/egenföretagare (jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska kalla mig, vet bara att jag inte vill bli benämnd ”entreprenör”) är sommaren inte en tid då jag läser exceptionellt många böcker. Jag har alltid och aldrig semester. Oftast aldrig. Jag är också en jämn läsare som brukar avverka några romaner varje månad.

Eftersom jag bor så långt ifrån fysiska bokhandlar som säljer böcker på svenska har jag läst en del på läsplattan och lyssnat. Och vet ni vad, jag föredrar alltid den fysiska boken. Kalla mig gammaldags och teknikfrånvänd, men upplevelsen av att verkligen bläddra i en bok gär helt annorlunda än att peta på en platta eller plugga in hörlurar.

Speciellt mycket avskyr jag ljudböcker. Det betyder inte att jag vill förbjuda ljudböcker. Eller att jag tycker att alla som lyssnar på ljudböcker är dumma i huvudet. Jag fattar att ljudböcker är en bra kompromiss mellan att läsa bok och inte konsumera böcker. Ljudböcker är det mest praktiska alternativet för många. Lyssna på bok i bussen, i blåbärsskogen, när du diskar på landet eller bara i solstolen.

För mig är det svårt att hålla koncentrationen. Lyssnar jag på en ljudbok när jag viker tvätt börjar jag fort tänka på något annat, gör jag det när jag ligger ner somnar jag bums. Jag vill kunna läsa samma mening flera gånger. Vika hundöron och gå tillbaka i boken. Ursäkta om det här låter obehagligt pretentiöst, men jag vill verkligen känna bladen när jag bläddrar. Den lilla fysiska rörelsen är en del av min läsupplevelse och gör att jag kommer närmare boken. Jag minns de böcker jag läst i fysiska exemplar, de jag läser elektroniskt eller lyssnar på försvinner fort från mitt medvetande.

Jag vet inte om jag ska acceptera mitt öde och helt enkelt vänja mig vid ljudböcker och elektroniska sådana eller bara läsa engelskspråkiga böcker. I fysiskt format. Eller bara flytta hem.

Hälsningar från USA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *