Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Instagramaktivism

6 jun , 2020, 17.46 peppe

 

Kära läsare,

tidigare i veckan publicerade hela mitt instagramflöde en svart ruta med hashtaggen BlacOutTuesday. Det skapade ett estetiskt snyggt flöde, men gjorde inte så mycket mer. Att publicera en bild och en hashtag är aktivism för folk som inte är aktivister, men som ändå vill visa att de läst nyheterna och vet vilken sida om historien de vill stå på.

Eftersom det är så här sociala medier fungerar började följande dag diskussionerna om vem som använt rätt hashtag och om det var bra eller dåligt att lägga ut en svart kub istället för de vanliga vinglasen, solnedgången, selfisarna och barnen. Stundvis verkade det som om folk var mer engagerade i frågan om vad man ska publicera på sociala medier framom svarta människors liv.

Egentligen är det inte så konstigt. Det är lättare att ha en åsikt om sina medmänniskors Instagramvanor, än att förstå 400 år av förtryck, polisens våldsamma agerande och USA:s historia av rasism och segregering. Det är åsikt versus fakta. Tyckande mot pluggande.

Det är såklart mänskligt att reagera snabbt på det man kan reagera snabbt på, men i värsta fall flyttas fokus från viktiga ämnen till att peka finger åt de som inte gör som vi på Instagram. Black lives matter-aktivismen mynnar ut i vårt egna identitetsskapande och positionerande på sociala medier.

Om viljan att göra världen till en bättre plats kan man till exempel donera en slant till en antirasistisk organisation, det är enkelt och långt mycket mer effektfullt än en svart ruta.

Hälsningar från LA,

peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *