Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Poddar, filmer och böcker att läsa om att vara svart

3 jun , 2020, 04.21 peppe

 

Kära läsare,

Det kan vara svårt att förstå hur rasismen i USA ser ut. Och förstår man inte är det svårt att agera och man kanske hellre håller tyst än frågar och lär sig. Jag tänkte lista några poddar, böcker och filmer som kan hjälpa till att förstå åtminstone en del av USA. Jag rekommenderar också varmt att ibland välja att konsumera kultur av svarta journalister, författare och regissörer.

Poddar:

Code switch – avsnittet A Decade Of Watching Black People Die förklarar tydligt den långa historien bakom polisens övervåld gente mot svarta.

New York Times 1619 vann ett Pulitzer-pris och börjar vid slaveriet, förklarar hur USA:s ekonomi bygger på gratis arbetskraft, vidare till demokrati och kultur.

Floodlines – om hur orkanen Katrina och hur efterspelet drabbade de som från början hade det sämst ekonomiskt. (inte helt olika den pågående pandemin).

There goes the neighborhood – om gentrifiering i USA.

Stil Processing– En kulturpodcast med två svarta programledare.

Nyhetspodden på Yle: i avsnittet från den 1 juni förklarar jag bakgrunden till protesterna efter mordet på George Floyd.

Dokumentärer:

13th Amendment – en dokumentär på bl.a. Netflix som handlar om hur USA efter slaveriets slut fortsatte utnyttja svarta som gratis arbetskraft.

American Promise – om två svarta pojkar i det amerikanska skolsystemet.

#BlackAF och Blackish – tv-serier som vill bli informerad i form av humor.

Maya Angelou: And Still I Rise – en dokumentär om Maya Angelou.

Böcker:

The hate you give – perfekt för tonåringen som undrar vad som händer. Nn bok om hur det är att vara svart i Brooklyn, ha en kompis som blir skjuten av en polis och själv gå i en skola med majoriteten vita.

Americanah -Chimamanda Ngozi Adichies bok om Ifemelu som flyttar från Nigeria till USA och livet som svart icke-afroamerikan. Otroligt bra och lärorik.

Den underjordiska järnvägen– Colson Whitehead skriver om en organiserad väg från sydstaterna där slaveriet var lagligt till nordstaterna där alla kunde vara fria.

Vi hade makten i åtta år – Ta- Nehisi Coats följde Barack Obama i åtta år och skrev kolumner/essäer om presidentskapet.

Små eldar överallt -Celeste Ng om en vit familj och en svart familj vars öden möts.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *