Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Det mänskliga i att söka bekräftelse

16 jan , 2020, 19.49 peppe

 

Kära läsare,

i julklapp fick jag en Apple Watch. Det var ingenting jag gått och längtat efter. Jag visste inte ens att jag behövde den, men vem gillar inte ny teknik i form av en leksak? Klockan påminner mig om att det är dags att ställa mig upp en stund och räknar varje steg jag tar. Den mäter om jag stått, gått och tränat tillräckligt mycket en dag. Den spelar musik och poddar i mina öron när jag springer och är ett utmärkt hjälpmedel när jag använder telefonens självutlösare.

Handen på hjärtat var jag lite rädd för att klockan skulle hetsa mig att springa för långt och fort. Är man en person med ett osunt förhållande till prestation kan träningsappar utlösa ett ohälsosamt träningsbeteende där varje pass måste vara lite längre och snabbare än det tidigare. Det var därför jag slutade mäta mina springrundor för tio år sedan.

Med Apple Watchen försöker jag ta det lite lugnt. Hålla ett öga på mig själv och snabbt glömma bort gårdagens resultat. Inte gräma mig om jag glömt klockan hemma trots att jag tränat. Det går överraskande bra. Kanske jag blivit en mindre prestationsinriktad person under de senaste åren.

Det som jag däremot har lagt märke till är alla andra som också verkar ha en Appleklocka och som publicerar resultaten på Facebook. Jag älskar det. Det finns något djupt mänskligt att visa andra hur duktig man varit och hopa in beröm och bekräftelse. Speciellt bland yngre medelåldersmän verkar det vara populärt att dela sina resultat. Det gör mig varm om hjärtat. Personer som annars har svårt för att visa sina svaga sidor har här hittat en forum att visa sin mänsklighet.

Själv har jag inte kommit så långt ännu. Det är för utelämnande att visa hur många kalorier jag gjort av mig under en dag. Men jag ska jobba på det. En dag får ni kanske se en svettig bild och exakta siffror på distans, fart och kalorier.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

3 kommentarer

 1. Mormor skriver:

  Hej Peppe!
  Det här är inte en kommentar till ditt senaste inlägg på bloggen (tack för den!), men eftersom jag inte är med med vare sig på Fb eller Insta så måste jag kommunicera med dig här. Nedan lite info som kanske intresserar dig.
  Visste du, att din bok om hästtjatet ingår i det paket på 10 böcker som denna vecka skickas till alla förstaklassare i Svenskfinland? Förbundet Hem och Skola i samarbete med Sydkustens ordkonstskola står för urvalet. Jag tycker du ska vara riktigt stolt över detta! ”Alla förstaklassare i Svenskfinland”, inte illa!! Grattis, säger jag.
  Min källa: Åbo Underrättelser på webben 17.1.
  Ha det bra, hälsningar från Åbo!

 2. Mormor skriver:

  Rättelse till mitt brev: det är naturligtvis inte fråga om alla ”förstaklassare” utan om alla ”förstaklasser”.
  Det dumma felet är dels ÅU:s (de har ”förstaklassare” i rubriken), dels mitt (jag borde ha tänkt först och skrivit sedan).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *