Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Konsten att bjuda hem folk

23 sep , 2019, 14.14 peppe

 

Kära läsare,

jag befinner mig i Helsingfors och på Hanaholmen. Utanför har solen precis gått upp, min telefon informerar mig om att det är fyra grader varmt (jag tar en bild för insta stories och lägger upp för mina chockerade Kalifornienvänner) och jag ska snart ta ett morgondopp i Östersjön för att efteråt värma mig i bastun och sen äta hotellfrukost.

När jag hälsar på i Finland slås jag alltid av hur design och arkitektur är närvarande överallt. Nyrenoverade Hanaholmen är full av nordisk formgivning, stora ytor och allt ligger i ett perfekt samspel med naturen utanför. Det är genomtänkt och självklart.

I USA där jag bor är folk mycket mindre intresserade av inredning. Hotellen är oftast stora och pampiga med mycket guld medan folks hem ofta består av klumpiga bruna trämöbler som verkar vara ärvda, lånade eller köpta i all hast med utgångspunkten: Nånstans måste man ju sitta/äta/sova.

Hälsar jag på kompisar i Helsingfors och Stockholm är det som att stiga in i Sköna hem. Jag möts av marmorytor i köket, mässigsdetaljer, möbler av danska eller finländska formgivare och dyra filtar till synes slarvigt slängda över soffkanter. Det gör mig både glad och lite stressad eftersom mitt eget hem är långt ifrån stilrent.

När mina amerikanska vänner bjuder hem på middag brukar de ta emot mig i mjukiskläder och flipflops och fråga vad vi ska beställa in: pizza, sushi eller thaimat. Mina svenska och finländska vänner bjuder alltid på genomtänkta helheter med för-, huvud och efterrätt. 

Jag gillar båda. Amerikanernas prestigelösa sätt får mig att lättare bjuda hem folk. Det måste inte vara så välordnat och uppstyrt för att få besök. Hemma hos mina nordiska vänner beundrar jag inredningen och berömmer maten. 

Ibland önskar jag ändå ett äktenskap mellan dessa två skolor. En lite mer lättillgänglig och avslappnad inställning till hem och att bjuda hem folk i Norden och lite mer engagemang kring inredning hos amerikanerna.

Fast just Hanaholmen behöver inte göra någonting alls, min helg där var perfekt.

Hälsningar från Helsingfors,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *