Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles

Luften är dålig, men bränderna under kontroll

17 Nov , 2018, 03.25 peppe

 

Kära läsare,

I går körde jag de tre olika motorvägar det tar att åka ut till Burbank där mina evakuerade hästar befinner sig. Medan jag red tilltog vinden och mitt hjärta sjönk. Innebar detta att elden skulle sprida sig? Ett halvt dygn senare brann det på ett mindre område bland lyxhusen i Hollywood Hills, men annars verkade inte vinden ha påverkat brandens spridning. Annat än att luften här i Santa Monica är usel. Min man köpte en luftrenare och har munskydd när han rör sig utomhus. Ändå inte lika dålig som i Norra Kalifornien. Vänner som bor uppe i Palo Alto kör ner till Los Angeles för att undgå den tjocka rökluften.

När jag skriver det här är det fredag kväll lokaltid. Jag läser att 616 byggnader totalförstörts och väldigt många skadats av Woolsey Fire. Två personer har hittats döda, eventuellt tre. Nästa vecka lovar väderleksrapporten regn. Det är såklart bra om regnet släcker det sista av bränderna, men då skog och mark brunnit och det regnar leder det också till lerskred. I vanliga fall är många bergsvägar stängda flera veckor om året på grund av att jord rasat ner på dem. Vanligtvis sker detta under vintermånaderna i januari och februari, men i år blir det tidigare.

Det finns så mycket vackert och fantastiskt med naturen här i Kalifornien, men kuvad är den inte.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *