Peppe bloggar om livet på västkusten

Kultur

Tips på några riktigt bra podcaster

10 sep , 2018, 04.08 peppe

 

Kära läsare,

I dag tog jag en lång promenad med det mindre barnet i barnvagnen och en podcast i öronen. Den var så bra att jag kände att jag måste tipsa om den i det här forumet och kanske passa på att rekommendera några andra.

Först ut är Dystopia, en podd på Sveriges Radio om vad som händer när det värsta händer. Alla avsnitt är riktigt bra, men jag vill speciellt rekommendera avsnittet om totalitära regimer där samtalet handlar om bland annat Orwell, Nordkorea, Ungern och Nazityskland. Samt avsnittet om antibiotika om varför det är viktigt att äta hela kuren även om man känner sig frisk halvvägs och vad som händer när vi blir resistenta.

En helt annorlunda, men också väldigt bra podd är Skrivarpodden. Nuförtiden verkar fler personer vilja skriva än läsa böcker (min egen förläggare sa senast idag att hon längtar efter trenden då folk köper och läser böcker istället för skriver). I Skrivarpodden intervjuar Kerstin Önnebro olika författare. Jag rekommenderar speciellt avsnitt med Mats Strandberg som talar om redigering, en fas i författarskapet han, i motsats till många andra, verkligen gillar.

Är det lästips och bra böcker ni är ute efter kan jag inte låta bli att tipsa om Karin Jihdes och min podcast Mellan raderna. Här talat vi varje vecka om nya böcker, samhälle och inte sällan feminism.

En alldeles färsk podd är de finlandssvenska journalisterna Hanna Nordenswans och Liselott Lindströms Podden om Afrika. Temat är ett Afrika bort från stereotyperna och det som rapporteras om i nyhetsmedia. Ser mycket fram emot att följa den. Hittills har bara ett avsnitt kommit ut.

En gammal goding är Stil på Sveriges Radio, som handlar inte bara om stil, utan också historien och politiken bakom ett visst modefenomen eller -person. Jag gillade mycket avsnittet om Supreme som genom att alltid sälja ytterst begränsade kollektioner skapat en enorm hajp.

Ja och så tycker jag att ni ska lyssna på Magnus och Peppes podcast som varje vecka (ibland två gånger) handlar om samhälle, journalistik, mediakritik och feminism. I varje avsnitt diskuterar vi Finland, Sverige och USA.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *