Peppe bloggar om livet på västkusten

Finland,Kultur,skola

Skydda sig mot trafik, jordbävning och främlingar

4 sep , 2018, 04.46 peppe

 

Kära läsare,

det första min man sa när jag ringde honom från jobbet på Hufvudstadsbladet (jag vill minnas att jag stod i Annika Hällstens rum) och berättade att jag fått ett stipendium och vi skulle flytta till Los Angeles var att han inte tänkte köra bil där. Det var för farligt. Folk är galningar i trafiken i den här miljonstaden. Magnus hade delvis rätt, många LA-bor är inte vidare bra på att köra bil och det sker många olyckor. Samtidigt är folk otroligt artiga och generösa i trafiken här. Man ger alltid plats om någon vill in och kommunicerar genom vinkar och nickningar. De gånger vi fått  motorstopp eller punktering har alltid flera andra bilister stannat och erbjudit oss sin hjälp. Det känns inte det minsta farligt att köra här, trots att det stundvis kanske är det.

I början var vi också rädda för jordbävningen. Inte de små som med ojämna mellanrum får marken att vibrera, men den riktigt stora på närmare åtta i magnitud. Den som redan är försenad och därför kan komma vilken minut eller år försent. Vi placerade skor under sängen (de vanligaste skadorna är splitter i fötterna), hade en välpackad jordbävningsväska och pratade mycket om var vi skulle träffas om vi inte var tillsammans när skalvet kom. Snart sex år senare ligger skorna i tamburen. Vi har fortfarande mat- och vattenreserver, men jordbävningsväskan skulle definitivt behöva en ompackning.

Under första veckan av skolan fick vi ett mail hem om att en främmande person försökt lura med sig ett barn från skolgården. För att komma in i skolan krävs en hel del, men när dagen är slut hänger många av barnen en stund på gräsmattan framför skolbyggnaden. Då hade en man försökt locka med sig en tjej i fyran. Flickan hade skyndat tillbaka in i skolbyggnaden och ingenting otäckt hann hända. Det var ändå en obehaglig påminnelse om att det finns farliga människor också i annars så trygga Santa Monica. Efter en av skolskjutningarna i Florida sa en av offrens mamma i en intervju att hon aldrig trott att detta kunde hända just dem. Och det är väl så vi alla tänker.

Samtidigt kan man inte leva ett liv i rädsla. Det gäller att balansera på gränsen mellan välförberedd (vatten och väska med kläder inför jordbävning) och prata med sitt barn om vad hen ska göra om en främling vill locka med sig barnet eller komma in i skolan med ett vapen. Det går ändå inte att försäkra sig mot allt och jag antar att man vid val av bostadsort måste väga fördelarna mot nackdelarna. Hittills vägar fördelarna i Kalifornien tyngre (trots att jag ibland saknar tryggheten hemma i Helsingfors).

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

,

Läs också

2 kommentarer

  1. mike johnson skriver:

    …fint skrivet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *