Peppe bloggar om livet på västkusten

Finland

Med nygamla ögon i Helsingfors

16 jun , 2018, 11.11 peppe

 

Kära läsare,

på torsdag morgon anlände jag till ett soligt och varmt Helsingfors. Vandrade från Vikingterminalen, genom Skatudden och ut till Salutorget där måsarna tydligen lärt sig att flyga under näten som staden satt upp över torgstånden. Att ducka får fåglarna, känna lukten av rökt fisk och armbågas med turister från hela världen kändes som att komma hem. Sommarhelsingfors måste vara en av de bästa platserna på jorden.

Det är alltid kul att komma till stan efter en längre tid utomlands. Jag älskar att se staden med ovana ögon. Förutom alla nya restauranger, caféer och byggprojekt noterar jag att Marimekko tagit över innerstaden. Var och varannan dam verkar vara klädd i plagg med Marimekkomönster och mist 30 procent av stadens invånare (och gäster) med stora vita tygpåsar med Marimekkotext.

Jag hade också glömt bort hur vanligt det är att vuxna människor rör sig i gäng där alla går omkring med en ölflaska i handen. I Kalifornien är det förbjudet att förtära alkohol på allmän plats, eller åtminstone att ha en synlig flaska med sig, ser man aldrig berusade gäng med flaskor i händerna (däremot är det vanligt att promenera igenom täta marijuanamoln). Till min stora lättnad verkade alla vi mötte bara vara bara glada och vänligt sinnade.

Jag tänker också på att folk kommunicerar generellt mindre jämför med i LA. Istället för ”ursäkta” säger de ”oho” eller ”sorry”, tjejen i glasskiosken får panik när åttaåringen beställer på svenska och barn är inte speciellt välkomna på restauranger. Men det gör inte så mycket när jag får frossa i rågbröd, äta karelska piroger bada bastu. Allt är förlåtet då jag sitter på bastulaven efter att ha doppat mig i Östersjön.

Höjdpunkten med Finland är ändå alla vänner. Vi brukar samla ihop de närmaste vännerna och äta middag på en nyöppnad restaurang vi vill testa. Sen sitter vi och äter och pratar i flera timmar och avslutar med karaoke och en promenad genom den ljusa sommarnatten.

Så nöjd över att vara här.

Hälsningar från Helsingfors,

Peppe

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *