Peppe bloggar om livet på västkusten

Finland,Okategoriserade,Trump,USA

USA är inte det minsta ängsligt

15 maj , 2018, 23.16 peppe

 

Kära läsare,

på Facebook delar folk en video om varför Finland är världens lyckligaste land, teorier om varför inte fler röstade på vårt bilag i eurovisionen, en artikel om hur överlägset det finländska skolsystemet är jämför med resten av världen och så vidare. Allt som sägs och skrivs om Finland utomlands är viktig information för oss finländare. Det slår mig hur annorlunda det är att bo i ett enormt land som USA jämfört med att bo i ett litet land som Finland. Alla framgångar inom idrott, musik och kultur betyder så mycket mer för ett litet land. Här i USA är folk nästan provocerande obrydda kring vad folk utomlands tycker om dem.

Jag både imponeras och irriteras av amerikanernas obryddhet gentemot världen. Det verkar vara så skönt att vara den där typen som inte sitter och ängsligt funderar på vad andra tycker om en. Att bara släppa alla tankar om ifall man gjorde bort sig på festen, klädde sig fel på middagen eller sa nåt dumt i FN:s generalförsamling. USA struntar i det. I något slags självsäkerhet (eller är det bara självgodhet?) lever landet som om inga andra länder fanns. Och även om de fanns är deras åsikt oviktig.

Nuförtiden finns det visserligen en sak som fått vissa amerikaner att lyfta blicken från sitt eget land. Ni kan säkert gissa er till vad det är: Den sittande presidenten. För första gången sedan vi flyttade hit har jag, från mina liberala vänner, fått försiktiga frågor om hur man ser på Trump hemma i Finland och i resten av Europa. Vissa har till och med gått så långt att de bett om ursäkt för vad deras president ställt till med i världen. Det här draget är faktiskt lite sympatiskt.

Hälsningar från USA,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *