Peppe bloggar om livet på västkusten

Trump,USA

Vi lever en förändringens tid

24 feb , 2018, 03.49 peppe

 

Kära läsare,

på Twitter skriver biluthyrningsfirman Hertz att de från och med nu inte kommer att ge medlemmar av NRA (National Rifle Association) rabatt på biluthyrning. Kommentarerna under är en blandning av #bojkott och varma tack. Det tar inte länge innan folk är i luven på varandra.

Vi lever spännande tider. Under det senaste året har inte bara USA:s president satt nya standarder om hur en president ska uppföra sig, flera olika upprop har tagit fart. Hösten 2017 satte #metoo-revolutionen igång och det tog inte länge innan mer och mindre mäktiga män som sexuellt trakasserat föll från sina troner och fick sparken från sina uppdrag. Uppropet spred sig vidare i världen och verkar också ha nått Finland.

Efter skolskjutningen i Florida räcker det inte längre att skicka ”thoughts and prayers” (tankar och böner) till offren och offrens närstående. Nu kräver en del av folket och framförallt de unga, studenterna en förändring. Runt om i landet marscherar elever ur sina skolor i protest mot den amerikanska vapenlagstiftningen och i de stora städerna ordnas demonstrationer mot samma sak.

Tonåringar som inte är tillräckligt gamla för att köpa öl, men har ålder inne för att skaffa ett automatvapen ställer politiker mot väggen och frågar dem varför detta är möjligt. Aldrig förr har det andra tillägget i USA:s grundlag lästs, stötts och blötts lika mycket som nu. Plötsligt vet jag hur en kula från en AR-15 skadar en kropp och skillnaden mellan den och en kula från en pistol. Jag läser om folk som tycker att det är deras mänskliga rättighet att bära ett vapen och hur föräldrar som förlorat sina barn i en skolskjutning tänker.

USA delas allt tydligare upp mellan liberaler och konservativa. Många är rädda för att presidenten ska göra som presidenter gör för att ena ett land: starta ett krig. Medan andra säger att just motsättningen kommer att leda till en radikal förändring. Ett tecken på exakt åt vilket håll den förändringen kommer att luta får vi se i höstens kongressval. Det är inte omöjligt att motsvarande radikala upprop aldrig skulle ha skett med en annan president.

Hälsningar från Los Angeles,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *