Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Den nya generationens arbetsplats

24 Nov , 2017, 03.41 peppe

 

Kära läsare,

jag firar Thanksgiving i ett airbnb-hus precis utanför Yosemite nationalpark i norra Kalifornien. Det doftar kalkon i huset, vi dricker lite rödvin, spelar sällskapsspel och sammanlagt springer elva barn omkring på gården och stojar. Tidigare i dag har vi vandrat i parken och njutit av de otroliga vyerna. Naturen här är nog den vackraste jag varit med om.

Medan vi promenerade längs med en liten älv passade småpratade jag med en av mina vänner som nyligen flyttat till Palo Alto från Los Angeles. Orsaken till hans flytt var ett jobb på Facebook och jag var givetvis nyfiken på hur det är att jobba på en av världens mäktigaste platser. Min vän berättade att han blixtsnabbt slussades in i ett vänligt och oerhört effektivt system. Vid sidan om tjugofem olika restauranger, massage, gym och snackstationer var femte meter satsar Facebook enormt mycket på att varje anställd ska nå sitt fulla potential. Det gör antagligen de flesta amerikanska företag, men medan folk på mer traditionella arbetsplatser hotas med sparken om de inte visar goda ekonomiska resultat får man på Facebook gå på utbildningar och erbjuds personlig handledning. Min kompis sa att hans arbetsplats är en ny generationens jobb där arbetsgivaren satsar på att personalen ska må så bra som möjligt och själv utvecklas så mycket som möjligt.

Medan de flesta av mina amerikanska vänner knappt har någon semester alls och jobbar sent in på kvällarna är det tomt på Facebooks kontor efter klockan sex på eftermiddagen och helgerna. Tydligen visar folk bättre resultat om de låter sina hjärnor vila och fokusera på familj och fritidsintressen vid sidan om jobbet. Välmående personal ger ett välmående företag. Med tanke på att Facebooks framgång verkar den här strategin inte vara helt bortkastad.

Innan vi bytte samtalsämne sa min vän: Jag vet att jag låter som om jag är nyförälskad eller har gått med i en sekt. Men just nu kan jag inte tänka mig en bättre arbetsplats i världen.

Från mitt frilansarperspektiv kändes det lite överdrivet att säga så, men lyckades tjata till mig en guidad tur på Facebook nästa gång vi hälsar på i Silicon Valley.

Hälsningar från Yosemite, Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *