Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Jul i brännvinsbältet

24 Dec , 2016, 11.48 peppe

 

Kära läsare,

så här på julafton vill jag passa på att önska er en god jul. Jag hoppas att ni får fira på precis det sätt ni önskar er utan ångest för ekonomi, besvikelser över julklappar, sårade känslor och berusade släktingar. Att julen är idyllisk som i en Disneyfilm. Speciellt om ni firar med barn hoppas jag att det firas utan massiva mängder sprit.

För hur fint det här 99-åriga landet än är så råder det här problem med spriten och inget barn ska behöva uppleva ett fylleslag på julafton. Jag fattar att det kan kännas stämningsfullt för oss vuxna med glögg, julöl i bastun, en snaps till sillen, vitt vin till laxen, rödvin till skinkan och calvados till desserten och sen nåt gott att smutta på till kvällen. Att det är skönt att glida in i en liten fylla efter en stressig och mörk höst, men barnens rätt till nyktra vuxna ändå viktigare.

Ungarna känner nämligen på sig att nåt är annorlunda när fullvuxna dricker. Föräldrar som vill kramas lite extra, släktingar som bli högljudda, folk som luktar sött och konstigt, gräl som uppstår mellan ingifta, vuxna som är sig själva men ändå annorlunda. Liksom justerade versioner av sig själva. Det är skrämmande och obehagligt för ett barn.

Det står inte i grundlagen att man ska få vara full på julafton. Speciellt inte om man firar med småttingar. Så medan jag önskar er en god jul önskar jag också att alla ska ta det lugnt med spriten. Den här julen, varför inte spotta i glasen.

Varma julhälsningar från Helsingfors,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *