Peppe bloggar om livet på västkusten

Finland,USA

Den nya amerikanen

14 Dec , 2016, 17.17 peppe

 

Kära läsare,

Innan vi åkte till Norden för att fira jul registrerade vi lilla Majlis som ameikansk medborgare. Alla barn som föds i USA får som bekant automatiskt medborgarskap i landet. Innan vi satte oss på flyget fixade vi dessutom ett pass åt ungen. Både Magnus och jag var fulla i skratt när vi med högra handen i vädret skulle svära en ed på Majlis pass. Typiskt USA att vara så teatraliska med allt.

Man räknar med att det varje år föds ungefär 300 000 babyn med papperslösa föräldrar och drygt 35 000 med icke-amerikanska föräldrar på någon form av visum i USA. Alla dessa får automatiskt amerikanskt medborgarskap.

Motsvarande lag finns i Kanada med bonusen att Kanadas sjukvårdssystem inte är tillnärmelsevis lika dyrt som USA:s (en sjukhusfödsel utan försäkring kan lätt kosta 20 000 dollar). Barnlösa par har också utnyttjat rätten till surrogatmödraskap i Kanada tack vare landets utmärkta och liberala kliniker. Det är inte ovanligt i USA heller, men dyrare och kräver lite mer planering. Surrogatmödraskap är förbjudet i vissa amerikanska stater som New York, men lagligt i bland annat Kalifornien.

Att ha ett barn med amerikansk medborgarskap gör det ändå inte lättare för föräldrarna att bli amerikanska medborgare, om någon nu trodde det. USA har precis som Finland noll problem med att splittra familjer och sända bort en del.

När vi kommer till Finland ska vi ordna så barnet får ett finskt medborgarskap också. Det kan ju inte skada det heller.

Hälsningar från Stockholm,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *