Peppe bloggar om livet på västkusten

Finland

Stolta och mindre stolta finländare

6 Dec , 2016, 19.15 peppe

 

Kära läsare,

Här sitter jag tusentals kilometer från mitt fosterland och känner en så stor ambivalens. Jag känner ett sting av längtan när jag ser domkyrkan i Helsingfors, suktar efter glögg och snötäckta landskap. På Instagram ser jag hur mina kompisar bullar upp inför att titta på det traditionella och konstigaste tv-konceptet någonsin. Ett flera timmar långt program där fint folk skakar hand med presidenten. Jag måste erkänna att jag saknar det lite. Inte programmet i sig, men traditionen.

Sen läser jag att nynazister demonstrerar i Helsingfors och jag kan inte fatta hur det är möjligt. HUR kan en antidemokratisk organisation få tillstånd att demonstrera? Hur kan vi tillåta folk vars ideologi motsätter sig mänskliga rättigheter demonstrera på våra gator? Jag läser såklart också att många tänker som jag och själva drar ut på gatorna för en motdemonstration. Det gör mig stolt och glad, men det frångår ändå inte faktumet att det år 2016 finns nynazister på våra gator.

Jag läser också om hur statsministern försöker tysta ner Yle och hur Yle reagerar med att tystas ner. Vore det inte för några samvetsgranna journalister som vägrar hålla tyst skulle Sipilä få sin vilja igenom. Statsministern säger först att han har noll förtroende för Yle och lugnar senare ner sig och menar att han nu har ”ok” förtroende för public servive. Jag frågar mig: HUR kan en statsminister inte veta någonting om pressfrihet? Förstår han inte att journalisterna ska granska makten och vara kritiska. Journalistisk handlar inte om att åtnjuta stadsministerns eller någon annan makthavares förtroende. Den dagen journalisterna och makthavarna är bästisar lever vi inte längre i en demokrati.

Här sitter jag tusentals kilometer från mitt hemland och är visserligen glad över att det går bra för Saara Aalto i The Voice. Jag är glad för 99 år av självständighet och över motdemonstrationer. Jag känner mig stolt som finländare. Ännu stoltare vore jag givetvis så fort vi fick bort nazisterna från våra gator och statsministern samt Yles chefer tar en kurs i pressfrihet.

Hoppas att ni får en fin självständighetdsdag!

Hälsningar från USA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *