Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Vapen och USA

21 jun , 2016, 10.56 peppe

 

Kära läsare,

Jag fick en fråga om varför jag inte skrivit om Orlando och det finns väl ingen vettig förklaring förutom att det är så hemskt att jag knappt kan ta i det. Det var den värsta masskjutningen i USA:s moderna historia. Det är så vidrigt. I skolorna får barnen förutom de vanliga ämnena och hur de ska agera vid en jordbävning också öva på hur de ska gömma sig om det kommer in en man (för det är nästan alltid en man) som vill skjuta ihjäl dem. En av mina före detta professorer från USC flyttade till Texas förra året och trots att hon är född och uppvuxen där chockades hon över att studenterna på hennes nya universitet får bära vapen.

Orlando då? Det är så hemskt. De flesta som mördades var HBTQ, den yngsta 18 och den äldsta 50 år gammal. Majoriteten latinos. Hur reagerar USA? Folk i Florida gick ut för att donera blod, president Obama grät och höll ett tal om striktare vapenlagstiftning medan Donald Trump sa att om nattklubbsgästerna haft vapen skulle de ha kunnat försvara sig. Till och med NRA (USA:s största vapenlobbyorganisation) fördömde detta och svarade att vapen på en nattklubb aldrig är en god idé. Senare korrigerade Trump sitt utlåtande och sa att han menade ”väktare med vapen på nattklubben”.

Man kan säga att det är sjuka individer som har ihjäl folk, att det är en viss religion som gör folk blodtörstiga, att det är folk som hatar homosexuella, latinos, svarta, kvinnor etc men den gemensamma faktorn är att den vanligaste masskjutaren är en ung man. Skjutningarna börjar också vara så vanliga att man inte kan tala om enstaka fall längre. Det finns ett klart mönster och en klar lösning. Skärpt vapenlagstiftning och ett nytt sätt att uppfostra pojkar på. Slopa den gamla unkna mansrollen där män löser konflikter, vare sig det handlar om andra människor eller en själv, med våld. Lära pojkar kommunicera med ord, inte fysiskt.

Hälsningar från Stockholm,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *