Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Barnkalaset – den nya statussymbolen

27 apr , 2016, 03.38 peppe

 

Kära läsare,

Los Angeles är klassklyftornas stora stad. Här finns flest uteliggare och några av de mest förmögna i hela landet. En svensk kompis ska ordna ettårskalas för sin dotter. Hon hade tänkt ta det ganska piano tills hon blev bjuden på några amerikanska barnkalas. Här snackar vi hoppborgar, minizoo, lyxtårtor och goodiebags för ungarna att ta med sig hem. Barnkalaset har blivit den nya statussymbolen.

Jag minns en kompis hemma i Finland som tyckte att en present på fem euro till födelsedagsbarnet var en lämplig summa. Andra finländska polare som bjudit in till fest har helt enkelt satt ett tak på hur mycket presenterna får kosta. Så där som man gör på lillajulsfester och delar ut anonyma julklappar. Är presenterna inte så dyra behöver kalaset inte heller vara så avancerat. Ärligt talat, hur mycket bryr sig ett gäng dagisbarn?

Här i Los Angeles verkar det inte finnas något tak på hur mycket presenter och kalas får kosta vare sig det är för vuxna eller barn och jag kan tycka att det är lite synd. Då en välbärgad familj sätter standarden är svårt att inte följa efter. Ingen vill ju att ens barn ska ha ett lite sämre kalas.

Själva firade vi de första tre åren med ett litet kalas för släkten och en större barnfri fest för våra kompisar där vi skålade för vårt föräldraskap. Vi resonerade att en ett-, två- och treåring inte bryr sig så mycket om exakt hur födelsedagskalaset ser ut. Att jämförandet mellan hemmagjorda tårtor mer är en tävling föräldrar emellan. Ja, och så tyckte vi att det var en kul orsak att samla ihop våra vänner för en vuxenfest.

De följande tre åren här i Los Angeles har vi bjudit in våra vänner med och utan barn till picknickborden ute i parken vid vårt hem. Vi har serverat champagne, chokladtårta, chips, frukt och kex och sedan låtit barnen leka medan de vuxna pratat. Allt överstökat på några timmar. Få se hur länge det här konceptet håller.

Greetings from Santa Monica,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *