Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Förbjud plastflaskor

31 mar , 2016, 02.48 peppe

 

Kära läsare,

Innan jag flyttade till Kalifornien trodde jag som många andra att folk här hatade naturen. Eller kanske inte uttryckligen, men man vet ju hur alla kör bil överallt, hur det pumpas olja utan minsta respekt för djur och natur, hur man spiller ut oljan i havet och mödrar hela ekosystem, hur alla bara äter kött från morgon till kväll för att inte tala om torkan.

Men riktigt så illa är det faktiskt inte överallt. Kalifornien är en av de stater mes strängast miljölagstiftning. Det är till exempel förbjudet för mataffärer i LA-området att sälja plastpåsar, i San Francisco har man förbjudit vattenflaskor i plast, solenergin är allmän, veganrestauranger är ingenting endast flickor med hennafärgat hår och Fjällrävenväskor besöker, det finns visserligen fruktansvärt många bilar, men de är tvungna att genomgå miljötest, för att inte tala om alla elbilar som susar omkring på gatorna. Uber och Lyft har gjort att folk lämnar sin egen bil hemma och till och med delar resa med främlingar. Dessutom satsar Los Angeles- stad på att utveckla tunnelbaneförbindelserna. Och trots att torkan inte är över är snömängden uppe i de kaliforniska bergen 87 procent av vad de brukar vara under normala perioder.

Inne i L.A. uppmuntrar man urban odling på hustaken för att dra ner temperaturen i staden och man planerar också att göra gatorna ljusare för att de ska alstra mindre värme. En längre temperatur betyder mindre luftkonditionering och inbesparing av energi.

Det finns såklart massor av problem också. Kalifornienborna använder för mycket vatten, trots elbilarna och lagstiftningen kring utsläpp finns det alldeles för många bilar, veganrestaurangerna i all ära, men amerikaner älskar sina hamburgare och konsumtionen är skyhög. Själv försöker jag fåfängt sopsortera och cykla till mataffären, men misstänker att alla sopor landar på samma hög och att grannarna tycker jag är spritt språngande galen som använder cykeln för att göra ärenden när det står en välfungerande bil i garaget. De är galna de där finländarna.

Greetings from Santa Monica,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *