Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism,Finland,USA

USA är ett feministskt u-land

8 mar , 2016, 19.16 peppe

 

Kära läsare,

Eftersom internationella kvinnodagen precis inletts här i Los Angeles tänkte jag skriva några ord om hur långt efter USA ligger i jämställdhetsfrågor. USA är det enda västerländska landet som inte har någon som helst lagstadgad föräldraledighet. Det är inte ovanligt att nyblivna mammor återvänder till arbetsplatsen tio dagar efter att ha fött barn. Noll föräldraledighet leder också till att en massa mammor väljer bort karriären och stannar hemma med sina barn istället. Att papporna skulle göra det är sällsynt i den här kulturen.

Ett annat växande problem är de konservativa vindar som drar igenom landet och i bland annat Texas har lett till att ett stort antal abortkliniker stängts ner. Nu för tiden är det inte ovanligt att kvinnor måste åka hundratals kilometer för att utföra en abort. Köerna kan vara upp till tre veckor och många kvinnor hinner för långt in i graviditeten för att det ska vara lagligt att utföra den. Det i sin tur lett till att allt fler kvinnor försöker göra abort på egen hand och olagliga abortmediciner blir allt vanligare. Mellan 100 000 och 240 000 kvinnor i textas har redan försökt göra abort på egen hand.

Det finns hur många som helst andra mycket konkreta exempel på hur ojämställt USA är, men innan vi finländare känner oss för självgoda och klappar varandra på ryggen för tidig rösträtt för kvinnor och kvinnlig president vill jag påminna er om att Finland, enligt Amnesty, är det näst farligaste landet i Europa att vara kvinna i. Att papporna i Finland tar ut minst föräldraledighet jämfört med de andra nordiska länderna. Att finländska kvinnor fortfarande gör lejonparten av allt oavlönat hushållsarbete. Och finns det någon som vill ifrågasätta misogynin i landet är det bara att läsa kommentarsfälten på svenska.yle.fi.

Därför hoppas jag att ni i dag inte gratulerat kvinnor för att de är kvinnor, utan istället ger oss i present att jobba för jämställdhet. Säga till när folk skojar sexistiskt, ge oss plats i styrelserummen, dela föräldraledighet och det oavlönade hushållsarbetet, sluta våldta och sluta skambelägga offer. Det är viktigare än rosor. Och vill ni absolut konsumera kan ni till exempel donera pengar till skyddshem för kvinnor.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

4 kommentarer

  1. lisbeth sanders skriver:

    Tack för den påminnelsen ! Den behövs.Att inte slå sig för bröstet för tidigt och” sopa rent framför egen trappa först” .LS

  2. Siv MacArthur skriver:

    Jag har just återvänt från USA där jag var helt osynlig när det gälde finansiella transaktioner. Alla diskuterade enbart med min partner. Jag var värd några triviala artigheter. Det kändes som om jag inte var myndig eller kapabel så jag undrade om likvärdigheten i ”världspolis” landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *