Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism,Okategoriserade

Inkompetenta män på ledarpositioner

15 okt , 2015, 02.06 peppe

 

Kära läsare,

Magasinet Elle UK gjorde ett experiment och photoshoppade bort alla män från bilder tagna av ledarfigurer världen över och resultatet blev ganska deprimerande och en mycket tydlig markering om att vi ännu har en lång väg att gå innan jämställdhet.

Skärmavbild 2015-10-14 kl. 16.09.32

Kioski från Yle brukar vara snabba på att ”inspireras” av (=kopiera) internationella virala succéer och testade samma sak som brittiska Elle . Resultatet blev motsvarande. Kvinnor i ledande positioner, vare sig det handlar om politisk eller ekonomisk makt, är i försvinnande liten minoritet.

Vad beror det här på då? Det är ju eeevigheter sedan kvinnorna blev myndiga och fick rösträtt. P-piller och abort är lagligt. Kvinnor får ärva och studera vid universitet. Kvinnor behöver inte be sina äkta män om lov för att förvärvsarbeta. Är det så att folk med vagina helt enkelt är latare? Är sämre på att leda eller vill kanske inte tjäna pengar och utöva makt?

Det finns såklart många och komplexa svar på de här frågorna, men förenklat kunde man säga att förväntningar på kvinnor och män är olika. Kvinnor förväntas få barn, vara milda, inte ta för sig, absolut inte ha vassa armbågar och helst behaga. Män som prioriterar sina jobb framför familjen och är aggressiva i sin karriär belönas. Redan på dagis uppfostras små flickor att vara ömsinta, medan pojkar förväntas vara busiga och ta plats.

Hur kommer det sig då att när man redigerar bort männen från bilder på ledare i världen är fotografierna praktiskt taget tomma. Jo, det handlar om att män mer eller mindre medvetet kvoterar in varandra. Det är lättare att välja någon som påminner som en själv (homosocialt beteende) än någon utifrån. Det är också vanligt att män överskattar sina egna och sina gelikars kompetens. Harvard Business Review hade en intressant artikel om varför så många inkompetenta män sitter på ledande positioner. Män har generellt en övertro på sitt eget kunnande. Man kunde säga att en större bromskloss för kvinnors karriärer inte är vilja, glastaket och strukturer, utan att det helt enkelt är för lätt för män att bli ledare.

Företag med mångfald i styrelsen ger bättre resultat än helt manliga. Paneler är vanligtvis intressantare om inte alla deltagare är lika. Världen representeras jämlikare och rättvisare då det finns både kvinnliga och manliga ledare. Och vem skulle inte vilja leva i en jämlikare värld, eller?

Greetings from America,

Peppe

Läs också

7 kommentarer

 1. jaana skriver:

  Häftigt detdär med att företag med mångfald i styrelsen är mer framgångrika! Källa?

 2. Anonym skriver:

  Gah! Det här är så situationen i den organisation jag arbetar i just nu. Högsta chefen väljer andra chefer som påminner om honom, det blir en trupp med gubbar som alla är likadana och tänker likadant. Jag skulle verkligen inte säga att den nyvalde chefen på något sätt är mer kompetent än andra, din mening ”Det är också vanligt att män överskattar sina egna och sina gelikars kompetens” slår verkligen huvudet på spiken i min organisation. Tack Peppe för det du skriver. Jag brukar inte kommentera anonymt men i detta fall vill jag inte att det kommer fram var jag jobbar.

  • peppe skriver:

   Tack för att du läser och beklagar att situationen är som den är på ditt jobb. Ett första steg är att identifiera läget istället för att tro att män automatiskt är bättre och det här steget har du ju klart och tydligt tagit. Ha en fin vecka!

 3. anonym skriver:

  Och social och hälsovårdsministeriets jämställdhetsgrupp (alla 15 väldigt kompetenta kvinnor) har inte lyckats hitta en enda kompetent man?

  https://stm.fi/hso/tasy-henkilosto

  Congrats you have an all female panel!

  Eller handlar det här också om homosocialt beteende?

  På allvar så är jämställdhet viktigt, så JÄTTEviktigt att vi inte har råd att fjanta med sådana här dundertabbar. Jag skäms.

 4. Johnson skriver:

  Hur många av de 100 mest värdefulla bolagen i världen saknar en kvinna i styrelsen.

  Kan du nämna en kvinnlig Nalle Wahlroos i Finland?
  Med motsvarande personliga förmögenhet och track record.

  Hur många av de 100 rikaste self made personerna i USA är kvinnor?

  Väntar på svar

  • peppe skriver:

   Tack, blir så glad av när män också sett de strukturella orättvisorna i världen! Du har helt rätt i din analys av att de allra flesta styrelseposter och 99 procent av världens förmögenhet ligger hos priviligerade, vita män. Tillsammans ska vi jobba för en rättvisare, jämlikare och jämställdare värld!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *