Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Monica Lewinsky och den offentliga skammen

27 mar , 2015, 03.20 peppe

 

Kära läsare,

Under veckan som gick gjorde Monica Lewinsky sitt omtalade TED talk. Det var en både viktigt och underhållande föreläsning om näthat. Lewinsky skojade bland annat om att en tjugosjuårig kille hade raggat på henne (hon är själv fyrtioett) genom att säga att han skulle få henne att känna som om hon vore tjugotvå igen. Lewinsky sa att hon antagligen är den enda fyrtioåringen som verkligen inte längtar tillbaka till tiden när hon var drygt tjugo. Det var nämligen då henne relation med president Bill Clinton offentliggjordes och en hel värld tyckte att hon skulle skämmas för att ha förfört USA:s president. Visst pekade man finger åt Clinton också, men kom sedan överens om att boys ju will be boys. Blink, blink.

Trots att den offentliga stormen blåste över efter en tid, eller åtminstone lugnade ner sig lite, gjorde inte den offentliga skammen det. I en essä i Vanity Fair från maj förra året skriver Lewinsky om hur detpå internet finns en förödmjukelsekultur som upprätthåller skammen. Hon berättar om hur svårt hon haft att få ett jobb och när hon själv försökte sig på att sälja smycken anklagades hon för att kapitalisera på sin relation med Clinton. Hur jobbigt det varit att dejta och ständigt bli igenkänd. Internet låter nämligen ingen glömma.

Lewinsky kallar sig själv det första offentliga mobbningsoffret på internet. I kommentarsfälten kallades hon slampa, hora och blev hotad till döden varje gång media skrev om henne. På så vis har internet inte förändras så mycket sedan sent nittiotal. För kvinnor som vågar sig på att skriva om spel, idrott politik, teknik eller andra traditionellt manliga områden är detta vardagsmat. På vissa tidningsredaktioner i Sverige läser kvinnliga sportjournalister och spelrecencenter aldrig sin e-post själv dagen efter att en längre text publicerats. Hatet och hoten kan i längden bryta ner vem som helst.

I Vanity Fair undrar Lewinsky var alla feminister fanns i slutet av nittiotalet. Väldigt få ställde sig på den unga kvinnans sida. Hennes egen förklaring är att Bill Clinton under sin presidentperiod hade lyft fram ”kvinnovänliga” frågor och kvinnor som titulerade sig feminister därför inte ville kritisera honom.

I dag har feminismen lyckligtvis rört sig vidare. Internet är visserligen fullspäckat av hot och hat, men det finns också starka feministiska röster (till exempel Anita Sarkeesian) och en solidaritet som tydligen inte existerade 1998. Lewinsky säger i sitt TED talk att näthatet tyvärr blivit värre och allt mer normaliserat. Hennes lösning är att aktivera sig, säga emot, sprida kärlek och att aktivera sig i anti-mobbningskampanjer. Mobbning handlar inte om yttrandefrihet.

Greetings from America,

Peppe

PS Lewinskys hemstad är Los Angeles.

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *