Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles,USA

Välkommen till KFUM

20 apr , 2018, 16.56 peppe

 

Kära läsare,

handen upp all ni som inte tänker på gruppen Village People när ni hör YMCA? Polisen, sjömannen, cowboyen och resten av gänget som sjöng om hur kul det var på YMCA (eller Kristliga Föreningen för Unga Män, KFUM, som vi skulle säga i Finland)? Det gör i alla fall jag medan jag nynnar på ”It’s fun to stay at the YMCA” och gör armrörelser som ska symbolisera bokstäverna. I går fick ordkombinationen ändå en ny primär innebörd, nämligen ett förmånligt ställe för barn och vuxna att träna på.

YMCA (KFUM på svenska) är såklart mer än en rolig låt. Organisationen grundades redan år 1844 i London av George Williams. Fokus ligger dels på aktiviteter som ska befrämja hälsa och personlig utveckling (i USA uppfanns bland annat basket år 1891 av en kanadensisk KFUM-lärare och några år senare uppfanns volleybollen av en amerikansk), dels till att hjälpa mindre bemedlade. I många länder drivs ungdomshärbärgen. Idag finns det över 55 miljoner medlemmar.

Men tillbaka till Santa Monica. I en stad där ett gymmedlemskap kostar flera hundra dollar i månaden välkomnas hela familjer för bara $88. Det inkluderar babysim, gym, squash, basket, klättervägg, yogalektioner och en massa annat. De familjer med arbetande föräldrar utan möjlighet till barnpassning efter skolan kan också utnyttja YMCA:s service. En liten buss plockar upp barnen vid skoldagens slut och framme på YMCA erbjuds hjälp med läxor samt olika fysiska och konstnärliga aktiviteter. Föräldrar som vill svänga in och simm,  lyfta tyngder eller gå på zumba kan lämna av sina barn i ett lekrum med pedagoger.

Eftersom USA inte är bäst i världen på skattefinansierade aktiviteter för barn och vuxna drivs YMCA på donationer och frivilligarbete. Jag funderar på att vi kanske också ska dra vårt strå till stacken och ställa upp nån dag i veckan. The American way, liksom.

Hälsningar från Amerika,

Peppe

PS som liten gick jag i scouterna i KFUMs lokaler så cirkeln är väl på nåt sätt sluten.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *