Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Skolskjutningarna får mig att vilja flytta

15 feb , 2018, 18.43 peppe

 

Kära läsare,

så kom dagen då Vidar ville prata om den senaste skolskjutningen. För er som inte lyssnat på nyheterna de senaste dagarna så mördade en nittonåring 17 personer på en high school. Det här var den 18 masskjutningen på en skola bara i år. Vidar berättade om en lärare på sin skola som hade vänner med barn på skolan i Florida. Det var läraren som informerat barnen om masskjutningen.

Min första reaktion var att det väl ändå var lite onödigt att tala om barn som blir ihjälskjutna. Vidde går ju på tvåan och en klass med sju- och åttaåringar kommer antagligen bara att få mardrömmar av att höra om döda barn. Sen tänkte jag vidare och insåg att vi lever i ett land där det är nödvändigt att tala med barnen om skolskjutningar. Nästan alla skolor har faktiskt övningar om hur man ska reagera om det dyker upp en person med vapen. Det viktigaste är att släppa allt du har för händerna och sköka skydd. Springa så fort du kan. Går inte det gäller det att gömma sig. Det du absolut inte ska göra är försöka tala med mördaren eller övervinna honom (ja det är i 99 fall av hundra en man).

En sjuåring resonerar inte så. Vidars första reaktion var att ”slå ner den dumma mördaren”. Det kan man ju tycka är lite gulligt och hjältemodigt ifall skolskjutningar bara existerade i teorin, men eftersom det garanterat kommer att ske en nittonde och också tjugonde masskjutning i USA var jag tvungen att strängt förklara att det inte går att slåss emot ett vapen. Att det enda Vidar ska göra är springa och gömma sig. Det kändes minst sagt surrealistiskt att förklara varför det är så viktigt att barnet är förberett och vet hur han ska reagera ifall det hemska händer.

Det finns många orsaker till att jag älskar att bo i USA, men landets vapenpolitik gör att jag allt oftare funderar på att flytta hem.

Hälsningar från Los Angeles,

Peppe

 

Läs också

5 kommentarer

 1. Johanna skriver:

  De där övningarna är verklighet i Sverige också. Vi ska nu inte bara ha utrymningsövningar utan även inrymningsövningar som de kallas. I mars har vi en studiedag om skolskjutningar eller händelser som i Trollhättan, så att personalen vet vad vi ska göra om vi måste.

  • peppe skriver:

   Är det sant? Eller eftersom du säger det är det ju sant. Undrar hur det är med Finland. DÄr har vi ju haft minst två stycken skolskjutningar.

 2. Mållan skriver:

  I Finland har jag inte övat med elever i lågstadiet, men vi vuxna har instruerats i hur vi ”inrymmer” skolan, man har olika koder för hur man kommunicerar inom byggnaden vad som sker. Lite läskigt faktiskt

 3. Linda skriver:

  Håller med. Så sorgligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *