Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Skillnaden mellan Halloween och Dia de los muertos

26 okt , 2015, 05.22 peppe

 

Kära läsare,

varje år, i slutet av oktober, ordnar begravningsplatsen Hollywood forever en fest för de döda. Det är den mexikanska högtiden Dia de los muertos som firas och mer än hälften av alla deltagare har klätt ut sig till skelett eller åtminstone målat sig vit och svart i ansiktet. Medan De dödas dag ursprungligen är en mexikansk högtid firar amerikanerna traditionellt Halloween under samma helg. Båda handlar om döden, men medan Dia de los muertos fortfarande har religiösa förtecken är Halloween nu för tiden mest en kommersiell godis- och skräckfest. Under Halloween klär stora och små ut sig till populärkulturella karaktärer och medan de mindre tigger godis och hotar med bus festar de äldre i West Hollywood med sprit och andra vuxenstimulanser. Under De dödas dag minns man släktingar och vänner som gått bort.

På sistone har de här två högtiderna blandats ihop allt mer. Speciellt Halloweenfolket, som på ibland haft en tendens att klä ut sig till rasistiska karikatyrer, har inspirerats av de traditionella mexikanska skallarna, Sugar skulls, och blivit anklagade för kulturell appropriering. Kulturer som lever nära inpå varandra influeras såklart av varandra och kultur är givetvis ingenting statiskt. Kulturell appropriation handlar om en dominant kultur som plockar bitar av en förtryckt kultur och gör den till sin genom använda sig av specifika kulturyttringar utanför sitt ursprungliga sammanhang. Att i USA till exempel klä ut sig till indian med fjäderskurd, att som vit måla sig svart i ansiktet eller vara en ”mexikan” med svart mustasch och sombrero är rasistiskt. Att under Halloween, bland Batman, Godzilla och zombier, måla sig i ansiktet enligt traditionell Dia de los muertos-tradition är respektlöst mot de som firar sina döda. Och uppfattas i många fall som en kulturell stöld från den mexikanska kulturen.

Men vänta lite, säger ni nu. En massa vita amerikaner utan kopplingar till den mexikanska kulturen som klär ut sig på De dödas dag på en gravgård i Hollywood? Är inte det kulturell appropriering om något? Nej, men så här är det: är man bekant med sammanhanget är det okej att respektfullt besöka andra kulturen, men att använda delar av deras kultur som accessoarer ur sitt sammanhang i sin egen kultur är mindre okej.

Mer om detta i papperstidningen Hufvudstadsbladet och webbsajten: hbl.fi  inom kort.

Greetings from Hollywood Forever,

Peppe

DSCF3180

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *