Peppe bloggar om livet på västkusten

Uber

En obehaglig Uber

29 apr , 2015, 19.48 peppe

 

Kära läsare,

Jag är vanligtvis en stor fan av taxiservicen Uber. Jag åker Uber i medeltal en gång i veckan. Det är alltid billigare, trevligare och snabbare än traditionell taxi. Det har hänt att jag åkt med det konkurrerande bolaget Lyft, men eftersom Uber dominerar staden är det oftast snabbare att få en bil genom dem. Dessutom brukar chaufförerna berätta vara roliga och spännande historier. På sistone har jag dessutom tagit i bruk Uber Pool som skjutsar flera passagerare på väg åt samma håll. Priset är nästa skrattretande när man delar bil. Häromdagen åkte jag från Santa Monica till Beverly Hills för 5 dollar, en resa på nästan 45 minuter.

Igår åt jag en sen lunch med en gammal vän i West Hollywood. När vi var klara beställde han en Uber mot Pasadena, medan jag skulle åka åt motsatt håll. Min bil kom på fyra minuter och det tog ungefär lika länge för mig att känna mig obekväm som passagerare. Chauffören, en man på drygt femtio, inledde min resa med att hålla en lång monolog om hur hans fru bedragit honom för tjugo år sedan, om hur populär han varit bland kvinnorna för tio år sedan och om hur kvinnorna han haft sex med sett ut (Bland män råder det tydligen en bred okunskap om hur ointresserade kvinnor är av deras sexliv). Varje gång vi stannade i ett rödljus vände han sig om och stirrade på mina bara ben medan han tryckte på och av låset på bildörrarna.

Jag ville givetvis komma hem så fort som möjligt så jag föreslog Santa Monica Freeway, men chauffören insisterade på att ta Wilshire. Han körde som en kratta och vår färd ackompanjerades av andra bilars tutande. När vi kommit till Brentwood stannade chauffören bilen och sa att han nu stänger av mätaren. För min skull. Sedan ville han att jag skulle lyfta upp min telefon och visa att jag gett honom fem stjärnor. Ni vet hur Uber fungerar, både passageraren poängsätter chauffören och vice versa. Får en chaufför lägre än ett medeltal på 4,5 blir han avstängd, har en passagerare låga poäng vill ingen plocka upp hen. Jag gjorde som han sa och kände mig väldigt illa till mods.

Jag kom hem till slut och skrev ett meddelande till Ubers kundservice, som genast svarade och beklagade. Lättad över att vara hemma helskinnad fick jag sedan dåligt samvete över att ha golat på Uber-chauffören. Tröstade mig med att jag kanske besparade nästa (kvinnliga) kund från att vara med om samma sak.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

2 kommentarer

  1. Uberhaglig skriver:

    Uber har en rätt tvivelaktig historia då det kommer till just kvinnors säkerhet: http://pando.com/2014/10/22/the-horrific-trickle-down-of-asshole-culture-at-a-company-like-uber/

    Och journalisterna som kritiserar deras attityd behandlas inte heller särskilt fräscht: http://www.buzzfeed.com/bensmith/uber-executive-suggests-digging-up-dirt-on-journalists#.saQvkjnO1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *