Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Slarva med hygienen

23 apr , 2021, 19.45 peppe

 

Kära läsare,

hur svårt är det att få era barn att tvätta håret? Det finns få saker som mina avskyr med lika stor passion som schampoo. Det är här samma barn som lärde sig simma som tre-fyåråringar dyker utan problem och helst badar badkar varje dag. Hårtvätten är ändå ett öde värre än läxläsning och tidiga morgnar kombinerat.

Jag vill inte att mina barn ska gå till skolan med flottigt hår och en unken lukt omkring sig så jag kämpar på. Jag hotar, förhandlar och mutar för att få dem att tvätta sig. Det är jobbigt för alla inblandade.

Min inställning till hårtvätt jag läste den en intervju med läkare James Hamlin som inte tvättat sig med tvål på fem år (och skrivit en bok om det). Enligt Hamlin förstör det ständiga skrubbandet och tvättandet av kroppen hudens förmåga att återfukta sig själv och dödar samtidigt viktiga mikrober. Huden mår bra av att visas ute i naturen, bli smutsig, umgås med djur och andra människor. Det gynnar mikroberna och immunförsvaret. Enligt Hamlin är rädslan för att dofta/lukta som en människa naturligt gör hygien- och skönhetsindustrins kassako.

Det ironiska är att medan vi är noga med att dofta gott slarvar ändå många med att tvätta händerna före maten och efter toalettbesök. Två av de stunder då hygien verkligen är viktigt.

Tvätta händerna, men ta det lugnt med tvålen. Och kanske också schampo till mina barns stora glädje.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *