Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Hur mycket kostar det att bo i LA

19 mar , 2021, 02.18 peppe

 

Kära läsare,

i lördags fick jag gå på fest. Ett begränsat antal gäster och vi umgicks utomhus, men ändå fest. Det var otroligt kul! Jag pratade med en ny väninna och vi kom fort in på hur dyrt det är att bo i Los Angeles. Väninnan sade att hon och hennes man betalar 15 000 dollar i månadshyra. Det är så mycket att hon inte vågat berätta det för sin egen mamma i Sverige.

Hyran vi betalar är mindre än hälften av detta, men det känns ändå i plånboken. Eftersom hur dyrt det är att bo i LA är en av de vanligaste frågorna jag får tänkte jag försöka reda ut det. Det finns såklart många olika alternativ och familjekonstellationer, men låt oss ta en familj på fyra personer som exempel.

Eftersom privatskolor kan kosta tiotusentals dollar om året försöker många medelklassfamiljer att välja ett område med bra kommunala skolor. Det är oftast områden som är lite dyrare, men oftast ändå värt det. Speciellt om det finns fler barn i familjen. En trea kan gå på minst 4000-5000 dollar och ett hus på minst det dubbla.

Kommunal skola innebär inte att det är helt gratis. Skolan förväntar sig regelbundna donationer och aktivt deltagande av föräldrarna. I USA måste man också ha sjukförsäkring, räkna med drygt tusen dollar i månaden och uppåt. Räkna inte med att den täcker alla vårdkostnader om olyckan är framme.

Maten är generellt dyrare än i Finland, men frukterna och grönsakerna är lokalproducerade och oftast väldigt goda och näringsrika. Det är svårt att klara sig utan bil, men räkna med ca 500 dollar i månaden. Bensinen är billigare än i Norden, många har också elbilar.

En surflektion kostar mellan 50-100 dollar timmen, detsamma gäller för tennis och ridning. Däremot är det gratis att simma i Stilla havet och hajka uppför bergen. Los Angeles är visserligen en storstad, men naturen är också fantastisk.

Sammanfattningsvis är LA dyrt, men fint.

Hälsningar från Santa Monica,

peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *