Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Äntligen goda nyheter

21 feb , 2021, 00.45 peppe

 

Kära läsare,

nu är det snart ett år sedan Los Angeles stängdes ner och allt vi kunde läsa var dåliga nyheter. I början trodde vi att sommaren skulle vara slutet på pandemin. Vägen mellan mars/april och juni kändes evighetslång och så här i efterhand var det nog bra att vi inte insåg hur länge vi skulle leva med viruset. Tänk om vi i mars 2020 hade vetat att nästan en halv miljon amerikaner skulle dö av covid? Det skulle ha varit ofattbart.

De första månaderna var kaos. Los Angeles stängde inte bara skolor och restauranger, under några veckor var också stränder och parker stängda. Sedan april var det obligatoriskt med munskydd. Och när Black Lives Matter-protesterna drog igenom landet lades det ett utegångsförbud över staden.

Minns ni att folk var besatta av toapapper? Det var slut i affärerna, samma sak gällde mjöl och konserver. Vi köade in i Trader Joe’s och äldre kunder hade vissa specifika tider då de fick shoppa ifred. Lyckligtvis är människan enormt anpassningsbar och det gick överraskande fort för oss att vänja oss vid allt det här.

Och en dag vände det. Nu vaccineras 1, 7 miljoner människor om dagen i USA. En siffra som hela tiden stiger. Inte nog med det, uppskattningsvis har hela 35 procent av amerikanerna (i LA ligger siffran nånstans mellan 33 och 55 procent) blivit utsatta för viruset och har därmed antikroppar. Slår man ihop de som är vaccinerade med de som tillfrisknat börjar vi närma oss den omtalade flockimmuniteten.

Vissa grundskolor har öppnat, inget är som förut, men eleverna får i alla fall tillbringa några timmar i veckan fysiskt med lärare och klasskamrater. Vi rör oss mot en sommar som i alla fall kommer att påminna om livet före 2020.

Efter ett år av död, rädsla, ångest och ovisshet känns det otrolig bra att få lite goda nyheter.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *