Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Hur väljs USA:s president?

26 okt , 2020, 17.07 peppe

 

Kära läsare,

här i USA förbereder man sig för två läskiga händelser: Först Halloween och sedan presidentvalet. Medan Halloween, som brukar vara en av de största folkfesterna i landet, ligger lågt i år på grund av pandemin är presidentvalet det största på länge. Knappt 60 miljoner amerikaner har redan röstat, ett rekord i förhandsröster, och på själva valdagen räknar man med ett valdeltagande på cirka 65 procent. Det innebär kring 150 miljoner amerikaners röster. Rekordantal!

Det amerikanska valsystemet kan tyckas komplicerat, men ungefär så här fungerar det. Varje delstat har ett visst antal elektorer (det räknas på basen av invånarantalet i staten. Dessa siffror justeras vart tionde år). Den kandidat som vinner fler än hälften av alla röster i delstaten får samtliga elektorer. Kalifornien har 55, Florida 29, Idaho 4 osv. Sammanlagt finns det 538 elektorer och den kandidat som får minst 270 vinner.

I de flesta delstater är det klart att demokraterna har majoritet och att elektorerna läggs på den demokratiska kandidaten (Kalifornien, New York, Washington) medan andra är garanterat röda (Utah, Kentucky, Alabama, the Daktotas osc). Det finns också alltid några delstater som ibland röstar demokratiskt och andra gånger republikanskt. De kallas vågmästarstater (Florida, Pennsylvania, Ohio). De är vågmästarstaterna som i praktiken avgör valet och där båda kandidaterna kämpar för att få majoriteten av väljarna (och därmed alla elektorer).

Det finns alltså två stycken sätt att räkna amerikanernas röster: the popular vote är den kandidat som får flest röster i hela landet (exempel Hillary Clinton år 2016), men den som får flest elektorröster vinner presidenttiteln (Trump 2016). Bara fem gånger under USA:s historia har en kandidat fått flest röster medan den andra vunnit valet med flest elektorröster.

Hälsningar från USA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *