Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Vi är bättre än Facebook

29 jul , 2020, 17.27 peppe

 

Kära läsare,

en tankevurpa som många gör i sociala medier är att många saker kan existera samtidigt och en sak inte nödvändigtvis utesluter en annan. Jag ska försöka komma med exempel: Man kan till exempel jobba emot mäns våld mot kvinnor utan att man för den delen tycker att det är okej att också män utsätts för våld. Man kan tycka att alla liv är värdefulla och ändå kämpa för en diskriminerad grupps rättigheter. Människor kan vara tramsiga och skämtsamma i ett forum och samtidigt vara de mest seriösa och kompetenta inom sin bransch. Man kan tycka att Donald Trumps politik sällan är något att hurra för, men ändå imponeras av hur smarta och kreativa många amerikaner är. (Det sista var en personlig erfarenhet).

Men sociala medier är skapade för att väcka känslor, få folk att dela, skriva arga kommentarer och gå i polemik. Det gör man inte lika ofta om man förstår att världen är nyanserad. Till en början kan det kanske upplevas att diskussionerna blir ljumma och tråkiga, men

Själv har jag under de femton år jag bloggat funderat mycket på om mitt offentliga jag kommer att skadas av bloggen. Där blandar jag nämligen högt och lågt, betraktelser från semester, bilder och restauranger med politiska och feministiska inlägg. När jag som yngre sökte jobb svettades jag alltid inför risken att den potentiella arbetsgivaren skulle googla mitt namn och landa på bloggen just en dag när jag skrivit något skämtsamt. (I retroperspektiv har det visat sig att bloggen gett mig uppdrag, bokkontrakt, vänner och kompanjoner, men det är ett annat inlägg).

Det är så lätt att dela in andra binärt. Antingen är hen det ena eller det andra. Ja eller nej. Gilla eller ogilla. För eller emot. Men verkligheten fungerar inte så och ärligt talat blir folk mer intressanta när man förstår att de är/tycker mer än en sak. Vi är bättre och framförallt mer än de korta texter vi skriver på Facebook och Twitter.

Äh, nu blir det här en sån där tråkigt uppläxande text som ingen orkar läsa, men jag ville bara påminna om att folk kan vara många saker samtidigt och åsikter är oftast mer nyanserade än vad Facebook och Twitter ger sken av.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *