Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Folk flyttar, vi stannar

11 jul , 2020, 05.09 peppe

 

jag fick ett meddelande av en kompis här i USA häromdagen. Hon avslutade det med ”Hur oroliga är ni för corona? Vi är inte oroliga.” Om man läser amerikanska dagstidningar borde vi alla vara ordentligt oroliga. USA leder den föga prestigefyllda tävlingen i flest smittade i covid-19. I veckan passerade antalet smittade tre miljonersgränsen.

Andra kompisar flyttar hem till Sverige. Mindre för risken att drabbas av covid-19, men för att ekonomin gjort det omöjligt att stanna kvar och för risken att skolorna inte kommer att öppna i augusti. En hel termin av hemskola är ett tillräckligt skrämmande scenario för att familjer ska packa ihop livet och lämna kontinenten.

De allra värst drabbade är ändå de som redan nu lever med minst ekonomiska möjligheter, det är så kallade essential workers. Folk som har jobb de inte kan göra hemifrån. Visserligen platsar läkaryrket inom den här kategorin, men mest är det folk ur arbetarklassen. Svarta och latinos löper en dubbelt så stork risk att drabbas av viruset jämfört med vita. Covid-19 är ingen jämställd sjukdom.

Men som svar på frågan, nej vi är inte speciellt oroliga, men vi umgås bara utomhus med folk, tvättar händerna och är priviligierade nog att jobba hemifrån. Vi stannar än så länge i USA.

Hälsningar,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *