Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

black lives matter

17 jun , 2020, 18.44 peppe

 

Kära läsare,

Jag trodde ärligt talat att påståendet All Lives Matter som svar på Black Lives Matter-rörelsen var något från det förgångna man på sin höjd förfärades över att folk använde sig på den tiden när man inte visste bättre. Men så läser jag att till och med kolumnister i HBL tycker att det är viktigt att påminna sina läsare om att allas liv är viktiga.

Att jag uppenbarligen har så dålig koll på tankegångarna i Finland går såklart att skylla på snart åtta år i USA och man kan givetvis inte utgå från att alla ska ha stenkoll på amerikansk historia och inrikespolitik. Men låt mig då hjälpa till. Black Lives Matter grundar sig i 400 år av institutionaliserad och systematisk rasism gentemot afroamerikaner.

Black Lives Matter står inte för att andra liv inte är av betydelse. Rörelsen handlar om att lyfta upp en diskriminerad minoritet. För att förklara det simpelt: Om ett hus brinner och brandkåren fokuserar på att släcka elden finns det ingen som insisterar att brandmännen ska spruta vatten på alla andra hus också. Rasismen gentemot afroamerikaner är det huset och BLM-rörelsen är brandkåren.

Jag känner igen tongångarna från diskussioner kring mäns våld mot kvinnor. När jag lyfter upp det här problemen dyker det alltid upp en man som vill prata kvinnors våld mot män. De här personerna har aldrig tidigare tagit initiativet till att prata om kvinnors våld mot män, men när fokus ligger på ett problem de är delaktiga i (=patriarkatet) blir de provocerade. För att inte tala om internationella kvinnodagen som varje år den 8 mars lockar fram kommentarer från besvikna män som undrar varför man inte firar den internationella mansdagen (det gör man den 19 november).

Eller så läser folk bara slarvigt och tror att BLM står för ONLY Black Lives Matter. Det gör det såklart inte. BLM strävar efter att svarta ska behandlas jämlikt med vita. Istället för att skrika oss hesa i panik för att förlora våra privilegier är det dags för oss med ljus hudfärg att lyssna och lära oss hur andra har det.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *