Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Plåster åt det sår som blöder

10 jun , 2020, 04.30 peppe

 

Kära läsare,

här i LA börjar demonstrationerna för Black Live Matter lugna ner sig. De har hållit på i tio dagar och fått effekt på flera håll. Många delstater håller på att se över polisens befogenheter, förbjuda vissa sorts grepp och flytta pengar från själva polisbranschen till bland annat socialarbetare. Det är fint att se att världen förändras till det bättre.

Samtidigt finns det såklart alltid de som hävdar de inte ser hudfärg och att all live matter. Det är samma personer som tror att deras verklighet är den neutrala normen och alla som avviker från den borde anpassa sig. För att förstå rasism måste man börja hos sig själv. Förstå vilka fördomar man själv bär på och till att börja med att man bär på dem.

Alla ämnen vi har en åsikt om har vi också en fördom om och det är bara genom att uppmärksamma de fördomarna som vi kan förstå lite mer av världen. Allt vi upplevt och lärt oss skapar filter som gör att vi ser vår omvärld på ett visst sätt. Familjen vi växte upp i, vännerna vi umgås med, media vi konsumerar för att inte tala om sociala medier.

De flesta nyhetsmedier (och antagligen också kultur) är gjorda av vita människor med vita erfarenheter. Det är därför tidningen Philadelphia Inquirer förra veckan publicerade en förstasida med rubriken ”Buildings matter too” (byggnader är också viktiga) som en kommentar till plundringen och förstörelsen efter vissa Black lives matter-demonstrationer. Att först reagera på det institutionaliserade våldet mot svarta i USA när också fysiska ting förstörs är ett väldigt vitt perspektiv.

Det här var ett radikalt exempel och redaktören tvingades avgå, men mindre radikala yttringar kring hudfärg och vems verklighets som räknas är vardag för oss alla.

Tioåringens lärare förklarade BLM så här: Om din kompis har ett blödande sår på benet ger du ett plåster åt hen. Du delar inte ut plåster åt alla dina vänner.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *