Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Våld mot människor, våld mot fysiska ting

2 jun , 2020, 22.26 peppe

 

Kära läsare,

här i Los Angeles råder ännu utegångsförbud. Mellan klockan 18 och 6 är det förbjudet att lämna sitt hem. Igår rådde det utegångsförbud mellan 13:30 och 05:30. Polisen bevarade att söndagens plundringar skulle upprepa sig och nationalgardet patrullerade på gatorna.

Utanför vår lokala mataffär började jag prata med en äldre man som jämförde de stängda butikerna med det Sovjetunionen han växte upp i. En svart man på skateboard dök upp och sa att det var en bra jämförelse. Sen pratade vi tre lite om skadegörelsen och nyhetsbevakningen.

Jag fick en insikt. Det är givetvis fruktansvärt att små butiker som är hårt drabbade av covid-19 och precis fått öppna igen nu utsätt för plundring. Det finns ändå en skillnad mellan krossade rutor och förtrycket, våldet och rasismen svarta har utsatts för under de senaste 400 åren.

Vi som är vita och därmed privilegierade bara genom vår hudfärg borde lägga mer tyngd på de fruktansvärda övergrepp och den diskriminering som svarta utsätts för än de ekonomiska förlusterna som butiksinnehavare lidit av under de senaste dagarna. Om vi inte förstår varifrån frustrationen kommer måste vi helt enkelt läsa på den strukturella rasismen i det här landet (och vårt eget när vi ändå håller på och pluggar). Det är vårt ansvar att förkovra.

Igår samlades tioåringens klasskamrater med sina föräldrar i Downtown Santa Monica för att städa upp efter nattens skadegörelse. Många av dem gick också i söndagens fredliga demonstration. Två väldigt bra tillfällen att prata med sina barn om USA:s historia, rasism och alla människors lika värde.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *