Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Frihet under socialism

15 apr , 2020, 17.31 peppe

 

Kära läsare,

på påsksöndagen tog vi en promenad och stannade utanför huset till några amerikanska kompisar. Runt deras hem löper ett vitt trästängsel och vi ställde oss på utsidan, medan de stod på insidan. Noga ned att hålla minst en och en halv meters distans. Barnen sögs mot varandra, men så fort ett av kompisarnas barn närmade sig stängslet röt pappan i familjen till och barnet fick backa.

Vi blev bjudna på chokladpraliner i små förpackningar, som mamman noggrant torkade av, lade i en lite genomskinlig plastpåse som hon också torkade av innan hon räckte över den till oss. Better safe than sorry, sa hon. Sedan frågade pappan i familjen vad i hela helvete Sverige håller på med. Struntar de i att det råder en pandemi?

Jag försökte förklara att Sverige är ett mycket mindre och mer homogent land än USA. Att man där justerar rekommendationer på basen av den kunskap man får om viruset. Att man valt den strategi man tycker är bäst för just det landet i den stunden. Jag lade till att man i Danmark och Norge börjar försiktigt öppna upp länderna och att man i Finland nu tar man bort vägspärrarna kring huvudstaden. Amerikanerna skakade på huvudet och tyckte att Skandinaver är tokiga.

Det finns en viss ironi i att det USA under många årtionden var mest räddast för var socialism (=socialdemokrati), skatter och myndigheter som blandar sig i genom att erbjuda sjukvård, skola och arbetslöshetsersättningar. Att ordet ”välfärd” var något att skämmas för och USA The Land of the Free. När krisen kommer är det ändå de medborgarna i välfärdsstaterna som har mest frihet och lider lite mindre av de ekonomiska konsekvenserna.

Hälsningar från LA,

peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *