Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Hur vågar ni vara hemmafruar?

18 sep , 2019, 03.27 peppe

 

Kära läsare,

en sak som skiljer min vänskapskrets i Helsingfors från den i Los Angeles är att flera av mina vänner här i USA är hemmafruar. Deras jobb är att ta hand om barn, hem, logistik och allt sånt som vi kallar ”oavlönat hushållsarbete” i Norden.

I början provocerade det här mig något enormt. Kvinnor som hade långa utbildningar och stigande karriärer innan de fick barn tillbringade nu år efter år hemma medan deras män avancerade på sina arbetsplatser. Istället för att chefa över företag chefade de över barn. Och de tjänade bara det deras män drog in till familjen.

Att ha egna pengar och en karriär att falla tillbaka på är så innerligt viktigt, ville feministen i mig ropa. Tänk om nåt händer, ni skiljer er! Er man blir sjuk! Eller dör! Hur vågar ni vara hemmafruar?

Men jag höll mig och trots att jag som feminist fortfarande kan känna ett sting av irritation över obalansen har jag också börjat förstå dessa kvinnor. Eller åtminstone acceptera deras val. För ibland är det faktiskt ett val i rådande omständigheter. Den amerikanska arbetskulturen erbjuder korta semestrar och långa arbetsdagar. Det finns ingen lagstadgad federal föräldraledighet. Vill man som förälder umgås med sina barn är det svårt, om inte omöjligt, att samtidigt hålla ett heltidsjobb. För många mammor finns inte alternativet att kombinera ett närvarande föräldraskap och förvärvsarbete.

Att det alltid är kvinnorna som prioriterar barnen framför karriären säger väl mer om det amerikanska samhället (och handen på hjärtat: också det nordiska) än om aktiva val.

Nuförtiden, sju år in i USA, har jag lärt mig att se på kvinnorna som stannar hemma ur ett nytt perspektiv. De får i alla fall se sina barn dagligen och behöver inte sitta på kontoret och vänta på att chefen ska gå hem. Skiljer de sig får de vanligtvis en rättvis del av sin mans inkomster och förvärv.

Det är inte min personliga drömsituation precis, men alla måste väl inte leva exakt efter mina värderingar. Och det är väl det som är så bra med ett heterogent samhälle, det finns många olika alternativ till levnadssätt.

Hälsningar från Amerika,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *