Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Det nya Facebook-skrytet

9 aug , 2019, 12.45 peppe

 

Kära läsare,

I mitt flöde har läkaren, psykiatrikern och författaren Anders Hansens sommarprat ivrigt diskuterats. Eller ”diskuterats” är kanske att ta i, alla verkar vara rörande eniga om att det nu är dags att lägga ifrån sig sin smarttelefon. Folk rentav tävlar med varandra i hur duktiga de är på att sova med telefonen i annat rum, att ta bort appar från mobilen och att dra ner på minuter tillbringade framför skärmen. Och allt detta är såklart bra. Vi stirrar inte för sällan ner i en skärm.

Det som irriterar mig är enkelspårigheten, att telefonen är ond och allt annat är bra. Verkligheten är nämligen lite mer komplicerad än så: Viss tid på telefonen är bra tid. Personen bredvid dig som kollar ner i mobilen läser kanske en bok, chattar med sin mormor, lägger upp ett träningsprogram för att springa maraton eller jobbar. Allt uppkopplad tid är inte automatisk bortslängd tid.

Vi är ständigt uppkopplade och det leder till att många av oss ständigt jobbar, men det innebär också att vissa av oss, bland annat undertecknad, kan jobba var som helst, närsomhelst. Jag behöver inte planera in kundmöten, föreläsningar, skrivdagar eller annat på basen av var jag fysiskt befinner mig. Jag kan göra exakt samma jobb i Ekenäs, Santa Monica och Sälshög och är enormt nöjd för det.

Jag får lust att ruska om folk som nyfrälsta vill informera sin omgivning om hur lite de använder sin telefon. Det är det nya Facebool-skrytet: Hur lite man är på Facebook, eller ännu bättre: Hur man lämnar Facebook (givetvis endast för en begränsad tid)-

Kroppen mår bra av att röra på sig och det är inte bra för hjärnan att bli avbruten stup i kvarten, men det sagt önskar jag att folk kunde tänka själva och ha en lite mer nyanserad inställning till det moderna samhället. Vissa människor påverkas negativt av en telefon i sovrummet, andra blir lugna av att lyssna på en ljudbok innan de somnar. Vissa människor drunknar i Instagram, andra gör inte det. Två verkligheter kan existera samtidigt. Folk är olika.

Hälsningar från tåget till Malmö,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *